Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Maktlösa föräldrar får hjälp med sina tonåringar

Ett föräldraprogram från Kanada ska hjälpa tonårsföräldrar att lösa vardagsproblem. Ungdomshälsan och socialtjänstens familjeteam drar igång en kurs för föräldrar som brottas med vanliga tonårsproblem hemma.
- Vi har märkt att tonårsföräldrar idag känner sig maktlösa, säger Anci Nilsson på familjeteamet.

Anci Nilsson (familjeteamet) och Karolin Johansson (Ungdomshälsan) är glada över att kunna erbjuda alla tonårsföräldrar i Finspång en föräldragrupp för diskussioner om vardagsproblem. Gruppen startar den 17 januari och håller på tio gånger. Foto: Ann Björling

Anci Nilsson (familjeteamet) och Karolin Johansson (Ungdomshälsan) är glada över att kunna erbjuda alla tonårsföräldrar i Finspång en föräldragrupp för diskussioner om vardagsproblem. Gruppen startar den 17 januari och håller på tio gånger. Foto: Ann Björling

Foto:

Finspång2007-01-10 06:00
Föräldraprogrammet Cope (Community parent education program) är ursprungligen från Kanada. Barn - och Ungdomspsyk i Malmö har försvenskat det. Nu startar man upp en kurs på tio gånger i Finspång för att stötta alla tonårsföräldrar i föräldrarollen.

Känner sig maktlösa
Karolin Johansson från Ungdomshälsan och Anci Nilsson från familjeteamet är de som håller i gruppen.
- Vi känner att det ligger rätt i tiden. Många undrar vad sitt barn gör ute om kvällarna. Och det finns ett behov hos tonårsföräldrar att få prata och dela med sig, menar Karolin. Många känner sig maktlösa.
Programmet vänder sig därför till dom som vill vara med och diskutera och träna på olika situationer som kan uppstå med ungdomar hemma.
- Hjälp till självhjälp, tillägger Anci.
Till det har man tagit fram ett material i form av en "arbetsbok" och en video.
- Den vänder sig ej till problembarnsföräldrar, säger Anci. Det kan handla om hur man löser barnets telefonvanor. Eller hur man ger beröm eller förbereder förändringar hemma.
Många upplever att man inte får respons av sitt tonårsbarn. Säger man något får man bara ett "och?" till svar. Språkbruket bland ungdomar är ett annat problem.
- Att till exempel kalla någon för hora är inte acceptabelt. Det handlar om att sätta dom gränserna hemma. Vad dom säger till varandra ute på stan kan du ju inte styra som förälder, säger Anci.
Ett annat "knep" är att ställa ditt barn mot väggen. Ifrågasätta och förklara dina känslor.
- När du får ett "och?" till svar - fråga vad han/hon menar med det.

Individuella lösningar
Detta är första gången man vänder sig direkt till tonårsföräldrar med en sådan här föräldragrupp.
- Vi har haft föräldragrupper förut men då riktade till de yngre barnen, säger Karolin.
I vanliga fall är föräldraprogram av den här typen manualbaserad, en kurs där det är uppgjort av vad man ska prata om. Cope bygger på föräldradiskussioner. Det finns ett förutbestämt tema, men man diskuterar fram individuella lösningar som passar just dej och din familj.
- Här jobbar vi med "hemläxa". Man skapar ett problem utifrån det man diskuterar och provar sedan olika lösningar hemma, berättar Anci.
Man har gått ut med information om programmet på skolorna. Och nu hoppas man att responsen ska bli stor. Föräldragruppen startar den 17 januari i socialtjänstens områdeslokal på Dunderbacksvägen 22, och vänder sig till föräldrar som har barn från 11 år och uppåt.
- Alla är välkomna. Det finns ingen gräns på antalet anmälningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om