Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Maktlös polis mot ny våg av bluff-fakturor

En våg av bluffakturor sveper just nu över Sverige. Polisen uppmanar drabbade att anmäla, men lägger ner anmälningarna nästan direkt.
- Det finns inga resurser, säger kriminalpolisen Torsten Frejdeborn, som arbetar enbart med bluffakturor.

FINSPÅNG2005-10-15 06:00
Det har gått ungefär en månad sedan Folkbladet berättade om Gun-Britt Ramström på G-Sons gummi i Finspång, som tog emot en bluffaktura från Din Lokaladel. Därefter har drabbade från hela landet hört av sig både per mejl och telefon - från Lund, Visby och Hörnefors - och berättat om exakt likadana falska fakturor.
Polisen i Östergötland kan bekräfta att det rör sig om en våg av bluffakturor som just nu sveper över landet.
- Det är ett administrativt problem för oss, säger Olle Tjernberg, förundersökningsledare på eko- och bedrägeriroteln i Östergötland.

Skickas till Stockholm
När en östgöte anmäler att han eller hon har tagit emot en falsk faktura skickas ärendet vidare till Stockholm. Det är nämligen där de flesta blufföretagen har sitt säte. Bakom Din Lokaladel ligger till exempel företaget Nordisk katalog distribution AB. Det har postadress i Norsborg och finns med på Svensk handels varningslista.

750 miljoner kronor
Men omedelbart när polisanmälningen når Stockholm läggs den ner.
- Det skrivs av direkt, det är det normala. Det finns inga resurser utan det läggs på hyllan, säger Torsten Frejdeborn, kriminalpolis i Stockholm på roteln för grov organiserad brottslighet.
Hans enda arbetsuppgift är just bluffakturor.
Varje år cirkulerar ungefär 750 miljoner kronor i Sverige, enbart från falska fakturor. Anledningen till att anmälningarna läggs ner är att det är så svårt att bevisa brott.
- Det är väldigt lönsamt för det är väldigt liten risk att åka fast för de här skurkarna, säger Torsten Frejdeborn.

Tidskrävande brott
Bedragaren kan till exempel hävda att det rör sig om en beställning och inte en faktura. I vissa fall kan det till och med finnas en produkt, till exempel en telefonkatalog, även om den ofta är hafsigt och bristfälligt tillverkad.
Dessutom omger sig de flesta bedragarna med flera lager av så kallade målvakter. Det vill säga personer som säljer sitt namn för en mindre summa pengar. Den som egentligen är skyldig - och tar pengarna - går nästan aldrig att komma åt.
Utredningar av den här typen av brott är tidskrävande och växer ofta till stora härvor.
- Det är ett problem som vi lever med och det är därför anmälningarna skrivs av, säger Torsten Frejdeborn.
Men det finns undantag. År 2001 dömdes åtta personer, först av Köpings tingsrätt och sedan även av hovrätten, till fängelse mellan ett och tre år för bedrägeri med falska fakturor. Det var resultatet av ett större samarbete mellan rikskriminalen och Västeråspolisen.
Trots att nästan alla anmälningar läggs ner vill polisen ändå att de drabbade ska fortsätta att polisanmäla.
- Det är viktigt för då talar man om att brottsligheten finns, man synliggör den. Vi vill att alla anmäler de brott de utsätts för, säger Torsten Frejdeborn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om