Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mäktig känsla för Stig

Framgångar för östgötadelegationen på s-kongressen. Nattmanglingar och intensiva överläggningar. Och så det rent personliga: den mäktiga känslan av födelsedagshyllningar från flera hundra partivänner.
Stig Andersson är hemma igen, med en förkylning i bagaget.

Stig Andersson är hemma igen från s-kongressen. Foto: Titti Olovsson/arkiv

Stig Andersson är hemma igen från s-kongressen. Foto: Titti Olovsson/arkiv

Foto:

FINSPÅNG2005-11-07 06:00
Det har varit en intensiv tid på sistone för Finspångs kommunalråd Stig Andersson. Flera långa dagar och nätter på s-kongress i Malmö. Hemkomst torsdag kväll. Födelsedagsuppvaktning i hemmet under fredagen med ett 70-tal personer som kom och gick under eftermiddag och kväll. På söndagen har han dock hunnit smälta det mesta.
- Jag har varit på en kongress tidigare, men då var jag inte lika aktiv som den här gången, berättar han med frökylningshes röst,
Stig Andersson var enda kongressombudet från Finspång.
- Vi samarbetade väldigt bra i östgötadelegationen, så det var inga problem att vara ensam från Finspång, säger han.

Nattarbete
Även utanför kongressen är samarbetet gott, intygar han, och nämner särskilt Norrköping.
- Samarbetet har aldrig varit så bra som nu, vi fungerar väldigt bra tillsammans, säger han.
Kongressen hade bland annat cirka 2 000 motioner att ta ställning till.
- För att man ska få gehör för sina frågor räcker det inte att skriva en motion. Man måste tala för den, ständigt försöka få med sig folk. Att ha ett stort kontaktnät är nödvändigt.
Intensiva korridordiskussioner försiggår ständigt under en kongress. Formuleringar och skrivningar stöts och blöts. Arbetet pågår långt in på nätterna, vid ett tillfälle till tre på morgonen.

LSS-frågan
De olika delegationerna tilldelas olika frågor att arbeta med. Som Folkbladet berättade i förra veckan beslutade kongressen att se över organiseringen och finansieringen av LSS-verksamheten med särskilt fokus på kommuner där specialboenden, som Mo Gård, finns.
- Från början jobbade inte jag med LSS-verksamheten, men sedan blev det så i alla fall, säger Stig Andersson.
Det är det nationella utjämningssystemet för LSS-kostnader, som han under längre tid protesterat emot. Han anser att systemet innebär att kommuner kan strunta i att betala för egna kommuninnevånare som enligt LSS-lagstiftningen befinner sig i en annan kommun för vård eller rehabilitering. Något som innebär höga kostnader för bl a Finspång.
LSS-frågan är ett exempel på framgångar för östgötadelegationen, anser Stig Andersson. Han nämner också Eva Anderssons, Norrköping, motion om ett tak för kostnader för arkeologiska utgrävningar vid byggprojekt. Billy Gustafsson, också Norrköping fick igenom en motion om ökat lokalt inflytande på arbetsmarknadspolitiken.

Föräldraledigt
En av kongressens mest uppmärksammade frågor var ju föräldraförsäkringen. Beslutet blev att socialdemokraterna är "beredda att utveckla fler förslag baserade på föräldraförsäkringsutredningen för att knyta en större del av föräldraförsäkringen till respektive förälder". Ganska vagt alltså, men en kompromiss som flera sagt sig vara nöjda med.
- Jag är kluven i frågan, säger Stig Andersson, men jag röstade för partistyrelsens förslag. Det borde vara så i samhället att kvinnornas löner är lika stora som männens, då skulle inte ekonomin behöva avgöra vem som tar mest ledigt. Men så ser det ju faktiskt inte ut i dag. Och det är ju en stor opinion för att familjerna själva ska avgöra.

"Häftigt"
Två särskilt glada minnen har Stig med sig från kongressen. Det ena är det beröm som kom från avgående Metallbasen Göran Johnsson.
- Han strödde beröm över vårt sätt att arbeta ihop med näringslivet inom utbildningen, det var mycket glädjande.
Det andra var 60-årshyllningen. Han firade nämligen sin födelsedag mitt under kongressen.
- 400-500 människor sjöng för mig. Det var häftigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om