Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dovhjortarna länsar trädgården: "Ingenting hjälper"

Birgitta och Tommy har fått nog. De har under flera år fått bärbuskarna länsade av dovhjortar. "Nu får det vara bra. Hjortarna går inte att stoppa på annat sätt än att öka avskjutningen", säger Birgitta Höglin Andersson. Holmen håller med.

Tommy Andersson säkrar bärbusken så gott det går. Dovhjortarna går hårt åt makarnas bär på tomten.

Tommy Andersson säkrar bärbusken så gott det går. Dovhjortarna går hårt åt makarnas bär på tomten.

Foto: Rikard W Larsson/arkiv

Finspång2023-07-19 09:00
undefined
Tommy Andersson säkrar bärbusken så gott det går. Dovhjortarna går hårt åt makarnas bär på tomten.

Makarna bor på Sågmästarvägen i Lotorp. Villatomten gränsar till en större avskild skogsdunge på baksidan. Längre bort skymtar större fält.

undefined
Klövviltet gillar petunior och penséer i krukan.

Dovhjortarna har hittills gått hårt åt ett tiotal buskar med krusbär och vinbär. Bären är nästan borta och späda kvistar är avbitna.

– Vi täcker bärbuskarna med nät, sätter upp stolar, packar in med plast och presenning men det hjälper inte. Nu har vi köpt medel som vi sprayar på buskarna. Senast jag såg dem var det en grupp på åtta-tio hjortar som rörde sig i trädgården, säger Tommy Andersson.

undefined
Några klasar med röda vinbär säkrade bakom nätet.

Han och hustrun har funderat på att eventuellt sätta upp staket men hittills har det enbart stannat vid funderingar. Dels på grund av kostnaden för ett ordinärt staket. Dels tvekar Tommy på själva nyttan om inte staketet blir tillräckligt högt för att stänga ute djuren.

– Å andra sidan misstänker jag att dovhjortarna ibland kommer in i trädgården via garageuppfarten på Sågmästarvägen. Rådjur och hjortar har varit på både våra petunior och penséer som vi planterat på framsidan, och även rensat fågelborden på frön, säger han.

undefined
Birgitta Höglin Andersson är trött på att aldrig få behålla några bär i trädgården. "Öka avskjutningen av dovhjort", säger hon.

Birgitta betonar att hon i sak ingenting har emot djuren, men att det är ledsamt att varje år få buskar länsade på krusbär och vinbär.

– Det är tråkigt när det inte blir någonting kvar åt oss. Vi har varit vana vid att göra saft och sylt. Hjortarna är vackrast på håll, säger hon.

– Jag vet inte om vi kan göra mer för att skydda oss. Står dovhjortarna på bakbenen når de högt upp på träden, skjuter Tommy in.

undefined
Stammen av dovhjort ökar i Sverige vilket innebär problem. Djuren kan lokalt göra stor skada på åkermark och trädgårdar.

Enligt Viltskadecenter ökar antalet dovhjortar i Sverige. Djuren gör stor skada på vall, gran och grödor på åkermark och orsakar också olyckor i trafiken. I trädgårdarna kan lokala populationer av dovhjort gå hårt åt blommor och bärbuskar. Under vintrarna gnager de dessutom av barken på fruktträd och äter späda grenar. 

undefined
Ett kvarlämnat krusbär på en skadad bärbuske.

Martin Jeppsson, chef, viltförvaltning, Holmen Syd, säger att avskjutningen har ökat i området, men att fler hjortar måste skjutas.

– Bara i Kolmårdens älgskötselområde – som Lotorp tillhör – sköts det 3 900 klövvilt (älg, kronvilt, dovvilt, rådjur, vildsvin) förra säsongen. Det ska jämföras med cirka 2 600 klövvilt 2018-2019. Jag har full förståelse för villaägare som har problem. Vi får också den här typen av bekymmer. Holmen gör allt vad vi kan för att få jägarna att jaga mer effektivt, säger Martin Jeppsson.

undefined
Sista chansen. Nu ska det sprayas i trädgården.
Karta: Lotorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!