Länsstyrelsen har vid upprepade tillfällen konstaterat brister.
Lantbrukaren i Finspångs kommun bedriver mjölkproduktion med 20-talet kor samt rekryteringsdjur och kalvar.
Redan i slutet av 2014 beslutade länsstyrelsen att förelägga lantbrukaren att åtgärda påfunna brister.
Vid kontrollen visade det sig att djur var nedsmutsade, saknade torra, rena liggplatser och att vattnet till kalvarna var smutsigt.
Vid en uppföljningskontroll våren 2015 fastslogs att vissa brister åtgärdats, men att några av djuren var magra och underutvecklade, att renhållningen delvis var eftersatt och att det fanns skaderisker i hagen.
Efter ett beslut om föreläggande påpekade lantbrukaren att samtliga punkter hade åtgärdats.
Men vid ett besök på gården i slutet av 2015 konstaterades återigen stora brister i djurhållningen.
Några ungdjur bedömdes vara tunna, uppbundna djur var gödselförorenade och i ”ligghallen” var en stor del av ströbädden ojämn, smutsig och blöt, vilket gjorde att de ”utegående” djuren inte hade tillgång till en torr och ren yta i tillräcklig utsträckning.
Länsstyrelsen beslutade om ett nytt föreläggande.
Men vid ännu en kontroll i slutet av mars detta år framkom att många av problemen kvarstod. Bristfällig tillsyn, att nötkreaturen inte var tillfredsställande rena (gödsel, urin och jord hade fastnat och torkat på djurens kroppar), att tillräcklig mängd strö på liggytor saknades, att liggytor inte var rena och torra, att ungdjur var undernärda och underutvecklade, skaderisk i form av ett oskyddat lysrör i en box i ladugården, föremål i hagen som kan utgöra skaderisker var exempel på det stora antalet brister som konstaterades.
Länsstyrelsen kräver bättring och hotar med böter på totalt 40 000 kronor om inte djuren hålls rena och om det inte finns tillräckligt med strö samt torra och rena liggplatser.
”Bristerna kan leda till en nedsatt djurhälsa i din besättning, vilket påverkar djurens välfärd. Det är nödvändigt att djurhållningen förbättras ur djurskydds- och djurhälsosynpunkt. Ett helhetsgrepp över djurhållningen bör vidtas och planering över hur djurhållningen ska skötas och fungera utifrån de förutsättningar som finns”, konstaterar länsstyrelsen i föreläggandet med vite enligt djurskyddslagen.