Magnus bröt elitsatsningen ? och blev kock i Cannes
FINSPÅNGDen som ägnar sig åt något matnyttigt kan bli kock i Cannes.I mars har Magnus Olzén, 23, från Finspång bott och arbetat på franska Rivieran i två år. Han bröt elitsatsningen som tävlingscyklist, utbildade sig till kock och fick jobb på fyrstjärniga SAS-hotellet Radison i staden Cannes.
En månad kopplar Magnus Olzén av i föräldrahemmet i Finspång. Sedan bär det av till Rivieran igen och kockbestyren på hotell Radison i Cannes. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Magnus Olzén är sedan julhelgen på semester hos föräldrarna Berit och Hans på Blåbärsstigen. Magnus får passa på att ta semester på vintern. Sommarhalvåret går det inte. Den tiden är ruschen på hotellet för stor.
I tio år (1990-2000) tävlade Magnus Olzén i landsvägscykling. De flesta åren körde han för Finspångs Cykelamatörer, men de sista åren blev det CK Hymer i Linköping.
<b>Två tredjeplatser</b>
Han har trampat hem två brons i ungdoms-SM och deltog två år i junior-SM och två år i senior-SM. Vallonloppet i Finspång körde han åtta gånger. Magnus studerade på cykelgymnasiet i Skara i tre år.
I 20-årsåldern hoppade han av tävlingsåkandet. En utbildning till kock lockade.
- Jag har alltid tyckt om att hålla på med mat. Mamma har sagt att jag som liten knatte stod på en stol bredvid henne när hon höll på i köket. I skolan tyckte jag att hemkunskap var kul och på gymnasiet ville jag gå Hotell- och restauranglinjen. Den linjen fanns inte i Skara, så det fick bli livsmedelsprogrammet i stället, säger Magnus.
<b>Praktik i Cannes</b>
På Strömporten i Skärblacka jobbade han som praktikant i 18 månader. Efter den perioden kände han att kockyrket var det han ville ägna sig åt.
Han sökte och kom in på en intensivkurs i Karlstad under ett och ett halvt år och i den utbildningen ingick en tre månader lång utlandspraktik.
- Jag kom till hotell Radison i Cannes på Rivieran. Det är ett fyrstjärnigt hotell som ägs av SAS. Efter praktiktiden erbjöd kökschefen mig fast jobb direkt som kock.
I ett stort franskt restaurangkök finns fem olika rangordningar med kökschefen i topp. Magnus Olzen är nummer trea i hierarkin och han sysslar med all slags matlagning.
<B>? Har du några favoriträtter?</B>
- Det är nästan allt, men jag tycker mycket om fisk.
Nu är det dödsäsong på Rivieran, men sommarhalvåret är tempot högt. Schemat är inte dag- eller kvällsskifte, utan båda delarna.
- Jag arbetar mellan 9 och 15. Sedan går jag av tre timmar och börjar 18.30 och kör till 23.30. Så jobbar jag i fem dagar och därefter har jag två dagar ledigt.
Magnus Olzén är ensam svensk på Radison. Redan i vår kan han vara därifrån, även om han stormtrivs på arbetsplatsen och med staden Cannes. Han bor i egen lägenhet. Har fem minuters gångpromenad till hotellet och fem minuter till stranden.
<b>Paris på gång</b>
- Jag vill vara kvar några år till i Frankrike. Jag har ett jobb på gång på en restaurang i Paris. Går det som jag tänkt, börjar jag där innan sommaren.
- Jag är inte i Frankrike i första hand för att tjäna pengar eller bli stor som kock, utan för att skaffa mig erfarenhet av det franska köket. Det klassas som det främsta i världen.
I framtiden vill allt Magnus driva en egen rörelse i Sverige.
- Ja, när jag blir 35-40 år. Jag vill gärna ha en restaurang i Göteborg. Där har jag praktiserat och Göteborg är en trevlig stad.
Idrottsintresset har Magnus Olzén kvar. Han följer på internet vad som händer i Sverige och på teve ser han all idrott. Lediga dagar tar han tävlingscykeln ? han har kvar den han tävlade med sista åren ? och trampar fina små vägar längs Medelhavet och en bit upp i bergen.