Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lyckligt slut på mardrömsresa Reijmyre i ledning och Lotorp skuggar

FINSPÅNG
- Det var den stötigaste ambulansfärd jag upplevt. Jag undrar om det fanns någon fjädring alls. Så ska inte sjuka patienter behöva ha det.
Med en befarad hjärtinfarkt fördes Helge Backman, 77, lördagen 13 april från Finspångs lasarett till Vrinnevisjukhuset. I efterhand har han kritiserat resan och i veckan fick han tillfälle att i friskt tillstånd teståka en liknande ambulans.
- Det kändes perfekt. Det var som natt och dag, säger Helge Backman.

Helge Backman är fastspänd för att prova om ambulansfärden blir lika stötig som den i april när han var sjuk. Från vänster ambulanssjukvårdarna Erik Emanuelsson och Stefan Pettersson och landstingsledamoten Bernt Bergholm.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Helge Backman är fastspänd för att prova om ambulansfärden blir lika stötig som den i april när han var sjuk. Från vänster ambulanssjukvårdarna Erik Emanuelsson och Stefan Pettersson och landstingsledamoten Bernt Bergholm. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-05-14 00:00
När Bernt Bergholm från Finspång, ledamot i landstingets beställarnämnd, tog del av Helge Backmans upplevelse tyckte han att det var angeläget att göra något.
De fick en pratstund med Erik Emanuelsson och Stefan Pettersson på ambulansjukvården i Finspång och bjöds också på en testfärd.
Vid årsskiftet tog Ulfab över entreprenörskapet från Falcks. På Räddningstjänsten i Finspång finns två av tre storlekar på de gula ambulanser som landstinget har i fordonsparken. Finspång förfogar över en Mercedes och en Volkswagen.
Skillnaden dem emellan är marginell. VW:n finns kvar i ett och ett halvt år. Sedan tas den ur tjänst.

<b>Otrevlig resa</b>
13 april fick Helge Backman smärtor i bröstet. En hjärtinfarkt förmodades. En ambulans från Norrköping, sannolikt en Mercedes, åkte till Finspång och hämtade honom till Vrinnevisjukhuset.
- Det blev en stötig färd. Jag har åkt ambulans många gånger, men aldrig upplevt något liknande. I det rum som jag låg var vi fyra hjärtpatienter. En man från Söderköping hade samma uppfattning som jag om färden, säger Helge Backman.

<b>Bästa komforten</b>
- Vi har inte mötts av kritik under de här månaderna. Det är tråkigt om du upplevde resan så besvärlig. Troligtvis körde ambulansen väldigt fort med blåljusen på eftersom du var en hjärtpatient. Jag kan inte förklara det på annat sätt. Jag kan varken dementera eller bekräfta om det var något fel på den ambulans du åkte i, säger Erik Emaunelsson, chef för ambulanssjukvården i Finspång.
- Komfortmässigt är Mercedesen den bästa som finns. 80 procent av Sveriges ambulanser är just Mercedes. Östergötlands landsting har ett 20 Mercedes. I dagens ambulanser sker vårdande sjukvård. Det är inte bara själva resan som det var förr, förklarar Erik Emanuelsson.

<b>Som natt och dag</b>
Avslutningvis togs Helge Backman ut på en testfärd i Mercedesen. Han spändes fast på båren och Bernt Bergholm och Folkbladets reporter satt bredvid.
- Det här är ingenting mot den jag åkte i 13 april. Det kändes perfekt. Skilland som natt och dag. Det måste ha varit något speciellt fel med andra ambulanser, säger Helge Backman.
- Nu vet vi att vi kan lita på Finspångs ambulanser och känna trygghet. Det är viktigt att patienterna får en så bra transport som möjligt, understryker landstingsledamoten Bernt Bergholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om