– Det var riktigt intressant att dels få lyssna på hur andra länder arbetar med olika jämställdhetsprojekt och dels få berätta om hur vi jobbar med vårt eget projekt, berättar Shanga Aziz.
Projektet det handlar om är deras UF-företag Locker room talk, där de vill förändra attityder och få bort det nedvärderande snacket i olika idrotters omklädningsrum. Shanga och Rogerio lägger fokus på killar i 10-14-årsåldern.
– Gensvaret har varit riktigt bra och i den åldern går det också att påverka, säger Rogerio.
Deras mål är att helt få bort eller åtminstone minska de nedvärderande kommentarerna mot till exempel kvinnor och homosexuella som i all för stor grad finns i omklädningsrummen idag.
Till Oslo åkte den driftiga duon tillsammans med organisationerna Män för jämställdhet och Fatta man.
– Alla deltog i en paneldebatt för att få inspiration av varandra. Dessutom hade vi mer informella samtal och träffar med representanter från Kanada, USA, Belgien, Tyskland och de nordiska länderna. Går det att göra något större? Går det att använda sig av Locker room talk i till exempel Kanada? undrar Shanga och fortsätter:
– Vi fick en del frågor från andra skolor där de också har UF-företag om att komma dit och inspirera deras elever att tänka på att starta UF-företag som gör något bra för samhället istället för att sälja skal till mobiler och annat kommersiellt.
Shanga och Rogerio satsar hårt på sitt företag och håller på att ta fram en handbok till Riksidrottsförbundet som ska översättas till engelska.
– Vi ska också göra filmklipp för att illustrera det vi vill säga. Då behöver vi inte alltid vara på plats fysiskt, säger Shanga.
Det låter som ert UF-företag håller på att bli ett heltidsföretag?– Ja, vi får väl se. Rogerio har ju ytterligare ett år kvar på gymnasiet. Men det är kul att vi har fått så mycket positiv respons, förklarar Shanga som går ut det samhällsvetenskapliga programmet till sommaren.
Tidningen har tidigare skrivit om deras besök i Tv4:as morgonsoffa och hjulen verkar snurra allt snabbare när det gäller Locker room talk.
– Kärnan i vår verksamhet och det vi hela tiden har fokus på är snacket med ungdomarna i omklädningsrummen. Snart ska vi till Storängsskolan och vara där en gång i veckan i åtta veckor, då jobbar vi både med killar och tjejer i klassrummen, berättar Rogerio.
De skulle vilja ha mer respons från länet de bor i.
– Den största responsen har vi fått utanför Östergötland, vilket förstås är roligt, men samtidigt känns det lite märkligt. I Örebro jobbar vi nära deras idrottsförbund och har samarbete med sju klubbar och två skolor. Skolor i Norrköping har varit i kontakt med oss. Men vi vill att frågan ska komma via idrottsförbund och kommuner så att inte skolorna ska behöva betala för det. Östergötland kanske inte är redo för jämställdhet, men övriga Sverige och många andra länder verkar vara det, säger Shanga Aziz.