– Över 200 elever och drygt 25 personal är inblandade i den här skräpletardagen, som vi avslutar med skräpsortering och sedan korvgrillning, berättar rektorn Karin Sveilis, medan eleverna formerar olika städlag.
– Vi har delat upp eleverna i åtta städlag, som täcker städning av skolgården, banvallen mot Mäseln, banvallen mot Lillsjön, cykelvägen längs Linköpingsvägen mot både Falla och Finspångs centrum. Och något lag även sopar och krattar skolgården.
Är alla elever med i det här projektet, som ingår i Håll Sverige Rent-satsningen?
– Ja, alla från årskurs ett till och med sex och vi blandar eleverna i de olika städlag, för att de ska lära känna varandra bättre över åldersgränserna.. Dessutom är förskolans barn också med och städar på skolgården. Kampanjen Håll Sverige Rent håller med skyddshandskar och soppåsar.
Kommunalrådet Stefan Carlsson (V) var också på plats i Viggestorp:
– Vi brukar vara med på något skräpplockarställe varje år, berättar han. Orsaken är förstås att vi från kommunens sida, tycker det här är ett jättebra initiativ av skolorna.
– Bland annat tror jag det här skapar en medvetenhet hos eleverna, om allt skräp vi har runt omkring oss och den medvetenheten kan i bästa fall göra att barnen uppfostrar sina föräldrar om att plocka bort skräp.
– Och dessutom handlar det ju om att barnen blir inblandade i ett miljöarbete och förhoppningsvis också känner att de får ett samhällsengagemang.
Även Tekniska verken är med i skräpplockardagarna, genom att man är med och organiserar skräpplockardagarna och sedan tar emot avfallet.
Tilläggas kan att över 2 600 skolor och förskolor i Sverige är anslutna till Håll Sverige Rent-projektet.
Håll Sverige Rents Grön Flagg är den svenska delen av Eco-Schools som drivs av Foundation for Environmental Education (FEE). I Sverige har Grön Flagg funnits sedan 1996. Idag deltar närmare 60 länder i hela världen i Eco-Schools och fler länder tillkommer varje år. Nätverket omfattar miljontals pedagoger, barn och ungdomar