Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

LRF: Använd närodlad mat

Dagisbarn, skolungdomar och gamla i Finspångs kommun tvingas äta importerat kött när det finns närodlade alternativ.

"Se inte bara på priset." Per Andersson från LRF uppmanar kommunerna att köpa närodlat till skolor, dagis och äldrehem.

"Se inte bara på priset." Per Andersson från LRF uppmanar kommunerna att köpa närodlat till skolor, dagis och äldrehem.

Foto: Stina Larsson

FINSPÅNG2009-07-09 03:00
- En stor del av det kött som säljs i Sverige är kommer från andra länder, säger LRF:s Per Andersson.Och de låga priserna lockar kommunen. Nu ställer han krav på att inte bara se till priset vid upphandling.Förändra upphandling
I affären kan den enskilde konsumenten göra ett aktivt val att välja ekologiskt och närproducerat. - När är maten serveras färdiglagad är det inte lika lätt att påverka, säger Per Andersson som ändå vill att vi konsumenter ska påverka mer. Han vill se att kommunstyrelsens ordförande Denny Lawrot och Alliansen ser över upphandlingsprocessen så att man också får in produkter från närområdet till storkökens matportioner. Kan inte kräva svenskt
Per Andersson är kritisk till att svenska bönder tvingas följa en hårdare djurskyddstillsyn än and-ra EU-länder när många kommuner, storkök och restauranger sedan väljer importerat kött från djur som inte har fötts upp enligt våra svenska kriterier för djurhållning - för att pressa priserna. I en upphandling är det inte tillåtet att att kräva ett visst ursprung eftersom det skulle strida mot principen om icke-diskriminering.Däremot går det att ställa kvalitetskrav som att djurhållningen ska motsvara vissa krav eller att en produkt ska vara ekologiskt odlad. Det vill Per Andersson att kommunen ska titta noggrannare på.Stor volym viktigare
Finspångs kommuns kostchef, Katarina Stenhammar, oroar sig för att man inte ska kunna få upp volymerna om man väljer att köpa närodlat. Idag finns ett upphandlingssamarbete mellan Finspång, Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik. I det nya upphandlingsavtalet hösten 2010 kommer även Linköpings kommun att finnas med i samarbetet.- Fördelarna är den samlade kompetensen och de stora volymerna, säger Katarina Stenhammar som medger att det är viktigt med kvalitet och god djurhållning.- Jag tror att det finns utrymme för de små enheterna, säger Per Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om