LRF: Använd närodlad mat
Dagisbarn, skolungdomar och gamla i Finspångs kommun tvingas äta importerat kött när det finns närodlade alternativ.
"Se inte bara på priset." Per Andersson från LRF uppmanar kommunerna att köpa närodlat till skolor, dagis och äldrehem.
Foto: Stina Larsson
I affären kan den enskilde konsumenten göra ett aktivt val att välja ekologiskt och närproducerat. - När är maten serveras färdiglagad är det inte lika lätt att påverka, säger Per Andersson som ändå vill att vi konsumenter ska påverka mer. Han vill se att kommunstyrelsens ordförande Denny Lawrot och Alliansen ser över upphandlingsprocessen så att man också får in produkter från närområdet till storkökens matportioner. Kan inte kräva svenskt
Per Andersson är kritisk till att svenska bönder tvingas följa en hårdare djurskyddstillsyn än and-ra EU-länder när många kommuner, storkök och restauranger sedan väljer importerat kött från djur som inte har fötts upp enligt våra svenska kriterier för djurhållning - för att pressa priserna. I en upphandling är det inte tillåtet att att kräva ett visst ursprung eftersom det skulle strida mot principen om icke-diskriminering.Däremot går det att ställa kvalitetskrav som att djurhållningen ska motsvara vissa krav eller att en produkt ska vara ekologiskt odlad. Det vill Per Andersson att kommunen ska titta noggrannare på.Stor volym viktigare
Finspångs kommuns kostchef, Katarina Stenhammar, oroar sig för att man inte ska kunna få upp volymerna om man väljer att köpa närodlat. Idag finns ett upphandlingssamarbete mellan Finspång, Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik. I det nya upphandlingsavtalet hösten 2010 kommer även Linköpings kommun att finnas med i samarbetet.- Fördelarna är den samlade kompetensen och de stora volymerna, säger Katarina Stenhammar som medger att det är viktigt med kvalitet och god djurhållning.- Jag tror att det finns utrymme för de små enheterna, säger Per Andersson.