Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lovskola: "Det är väldigt lugnt och man får mer hjälp"

Vårterminen är slut, men flera elever på Nyhemsskolan ägnar sommarlovets första dagar åt studier för att plugga ifatt inför hösten.

Läraren Ann-Charlott Almqvist instruerar eleven Philip Nilsson under lovskolan.

Läraren Ann-Charlott Almqvist instruerar eleven Philip Nilsson under lovskolan.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2020-06-17 14:00

Förra veckan avslutade grundskoleeleverna vårterminen. Men på Nyhemsskolan ägnar flertalet elever första sommarlovsveckan åt studerande.

– Vi brukar ha lovskola första dagarna på loven. Det är en möjlighet för elever att jobba ifatt om de har svårt i vissa ämnen eller har missat lektioner på grund av sjukdom. Här är det åttondeklassare som vill läsa ifatt innan de ska börja "nian" i höst, berättar Ann-Charlott Almqvist, SO- och speciallärare, Nyhemsskolan.

15-årige Philip Nilsson deltar på lovskola för första gången.

– Jag vill inte ha så mycket "rester" i nian. Jag gör klart mitt SO-arbete och tränar på engelska, som jag har svårt för. NO är också ett ämne som jag behöver bli bättre på, säger Philip.

Julia Karlsson och Ella Hellström tycker också det är bra med lovskola.

– Jag jobbar ifatt i matte, svenska och engelska. Jag behöver framförallt plugga svenska. Det är första gången jag är med på lovskolan, säger Julia.

Ella har deltagit tidigare.

– Jag har svårt för engelska, behöver träna mer på det. Jag gick på lovskola i höstas också, säger Ella.

Vad tycker ni om lovskola jämfört med vanliga lektioner?

– Det är väldigt bra, lugnt, och man får mer hjälp, betonar Julia Karlsson.

Eleverna har möjlighet att få individanpassad hjälp.

– Det är olika vad eleverna behöver hjälp med. Generellt så har de svårt med studieteknik. Nu får de chansen att jobba ikapp, en del områden kommer aldrig tillbaka annars, konstaterar Ann-Charlott Almqvist.

Magnus Stark, rektor, Nyhemsskolan, påpekar att det erbjuds 50 timmar lovskola per år.

– Vi brukar fördela upp det på de olika loven. 15 timmar vardera på höst- och sportloven, tio timmar vid påsklovet och nu tio timmar vid skolslutet på sommaren, berättar han.

Till och med påsklovet erbjuds alla elever på Nyhemsskolan lovskola. 

– Som mest har det varit 35-40 elever på lovskolan, denna gång är det 13-14 elever. Vid sommarlovet prioriterar vi åttor och nior som är i behov av stöd, det är lagstadgat att elever i årskurs 8 och 9 ska erbjudas detta. 

Vad tycker du om lovskolor?

– Jag tycker att det är bra. Det kan vara lite svårare vid lovskolorna på sommaren när eleverna gått i mål för terminen. Men många elever uppskattar att de får jobba i en lugnare miljö och vi har mycket personal som hjälper till vid dessa tillfällen, konstaterar Magnus Stark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!