Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han hoppas att forskningen ska binda giftet i marken

Till 2027 beräknas första etappen av saneringearna av fotbollsplanerna i Lotorp vara klar. "Det här är ett prioriterat projekt för kommunen", säger miljöstrateg Jonny Sävenhed.

Jonny Sävenhed är nogrann med att påpeka att det är viktigt att det blir säkra förhållanden runt fotbollsplanerna i Lotorp.

Jonny Sävenhed är nogrann med att påpeka att det är viktigt att det blir säkra förhållanden runt fotbollsplanerna i Lotorp.

Foto: Roland Klinga

Finspång2024-10-07 01:00

Jonny Sävenhed är miljöstrateg på Finspångs kommun och bor själv i Lotorp. Han tog rätt nyligen över frågan om Lotorp och har inte varit med under hela resan sedan arseniken upptäcktes på fotbollsplanerna.

undefined
Sedan arseniken upptäcktes har C-planen i Lotorp varit helt avstängd.

– Vi gör det i två etapper. Den första handlar om A-plan som ska vara åtgärdad senast till säsongen 2027 startar. Här kommer man stabilisera arseniken den översta metern och sedan täcka över med 0,5 meter ny jord. När andra etappen och C-planen kan åtgärdas törs jag inte uttala mig om. Här pågår ett forskningsprojekt under 2 år för att hitta metoder att stabilisera arseniken så den inte rinner ut i grundvattnet, säger han.

undefined
Jonny Sävenhed från Finspångs kommun hoppas att åtgärderna mot arseniken i en första etapp ska vara klara till 2027.

Varför har det tagit så lång tid att göra något åt det giftiga området?

– Kommunen lägger mycket kraft på att sanera giftiga områden. Det tar lång tid att utreda föroreningarnas utbredning, risk för spridning och lämpliga åtgärder. Men exakt varför det har tagit så lång tid här kan jag inte uttala mig om, säger han.

undefined
Själva området med arsenik.

Att det kan dröja till 2027 beror på att det pågår pilottester för att hitta rätt tillsatser för att binda arseniken i marken. Men även för att det ska genomföras projektering och upphandling inför åtgärderna.

undefined
Projektet ska säkra fotbollsplanerna i Lotorp. Det är forskare från Luleå som genomför studien.

– Vi har en bra dialog med klubben. Det är också efter deras önskemål som vi genomför projektet så att det stör så lite som möjligt av verksamheten. Vi kör igång efter säsong och beräknas vara klara innan nästa säsong startar.

Hur mycket beräknas det att kosta för att sanera marken?

– Det har jag har inga uppgifter om i dagsläget. Men den bedöms till stor del kunna finansieras med statliga bidrag. 

Projektet TUFFO

I början på september genomfördes tester på den arsenikförorenade marken i Lotorp. 

Samtidigt påbörjades ett forskningsprojekt på området.

Projektets mål är att undersöka varför arseniken läcker ut ur jorden, och hitta metoder för att stabilisera ämnet, så att det inte sprids till grundvattnet.

Projektet är finansierat av Statens geotekniska institut (SGI) och kallas TUFFO (Teknikutveckling och forskning inom förorenade omården).

Det genomförs med forskare från Luleå Tekniska Universitet. 

Under testperioden, som pågick mellan andra och fjärde september, grävdes marken upp med hjälp av grävmaskiner, sorterades i ett siktverk som fördelade jorden i tre olika högar med grövre och finare fraktioner. 

Därefter behandlades jorden med olika tillsatsmedel i en betongblandare. Prover från jord, markvatten och grundvatten kommer att tas för att följa upp och utvärdera resultaten. 

Svaret på dessa prover beräknas komma om ett par månader.

Källa: Fnspångs kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!