Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lokala lagarna du inte visste fanns

Visste du att du inte får bada i en del av Skutbosjön, men däremot sälja stencilerade skrifter på allmän plats? Allt reglerat i Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Finspångs kommun.

Foto:

Finspång2018-11-24 14:00

Det är en 24 år gammal lag som ligger till grund. Okänd för de flesta. 1 april 1994 kom en ny ordningslag och den gav kommunerna möjlighet att utfärda lokala föreskrifter.

I Finspång klubbades de nya lokala ordningsföreskrifterna i augusti 2008. Här kan man reglera detaljfrågor som inte ordningslagen omfattar. Främst syftar den lokala delen att upprätthålla ordningen på allmän plats. Den ska också förhindra att invånarnas hälsa riskeras.

Det har hänt mycket på tio år och föreskrifterna känns delvis lite ålderdomliga. Ta det här med stenciler till exempel. Men någon uppdatering är inte på gång.

– Det finns ett behov, men det är inget arbete som pågår, säger kommunalrådet Herman Vinterhjärta (MP).

Inte heller själva lagen är på väg att uppdateras.

– Så länge vi inte fått några nya ordningsproblem finns det anledning att ändra, säger Helena Linde, förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Landsting.

För polisen är brott mot föreskrifterna inget stort problem.

– Det absolut vanligaste är att man dricker alkohol på offentlig plats, säger Karl Landström, gruppchef för områdespolisen.

De lokalt gällande ordningsföreskrifterna omfattar 22 paragrafer, varav 17 reglerar vad man får och inte får göra. Här nedan ger vi en kort sammanfattning.

• Vid lastning och lossning av varor får inte miljön skadas eller arbetet orsaka damm, spill eller dålig lukt. Brandposter och utrymningsvägar får inte blockeras.

• Schaktarbeten eller transport av jord, sand med mera måste ske på ett sätt att det stör så lite som möjligt.

• Bullriga arbeten får bara ske mellan klockan 7 och 18. Vid andra tider fordras polistillstånd.

• Containrar som ställs upp på offentlig plats ska vara märkta med ägarens namn, adress och telefon.

• Markiser, flaggor med mera får inte skjuta ut på lägre höjd över gång- och körbana än 2,3 respektive 4,5 meter.

• Affischer och liknande får inte, utan polistillstånd, sättas upp på ytor som vetter mot offentlig plats. Man får inte heller på offentlig plats göra reklam eller propaganda via högtalare utan tillstånd. På gång- och cykelbanor inom tättbebyggt område är det förbjudet att sätta upp skyltar, tavlor med mera med syfte att saluföra varor och tjänster.

• Dricka alkohol är inte tillåtet på offentlig plats, innanför en gräns som bildas av Hyttvägen och dess förlängning mot norr och söder, riksväg 51, järnvägsspåret utmed Skutbosjön samt Slottsvägen. Till det kommer skolgårdar och badplatser.

• Inom samma område är det inte heller tillåtet med ambulerande försäljning, förutom av stencilerade och tryckta skrifter.

• Badförbud råder från Hällestadsbron (Sergels väg) till Skutenbron (väg 51), alltså hela vattenområdet mellan väg 51 och Bergslagsbron, liksom nedanför Bruksparken.

• Hundar ska hållas kopplade på de flesta platser (undantag för ledarhundar och liknande) och får överhuvud taget inte vistas där det är torghandel.

• Föroreningar ska plockas upp överallt.

• För att använda smällare och raketer måste man ha polistillstånd, förutom på helger som nyår, påsk, valborg och 1 maj.

• Luftvapen, pilbågar med mera får inte användas på offentlig plats utan polistillstånd.

• Man får inte rida i motions- och skidspår och man får inte gå eller springa i skidspår.

Bryter mot föreskrifterna blir det i första hand böter, men fängelse upp till sex månader finns också på straffskalan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om