Lokala folkomröstningar? Nej, tack!
Kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson (s) är mycket tveksam till förslaget om att lokala folkomröstningar måste hållas om 10 procent av innevånarna vill det.
- Jag är mycket tveksamt till det. Man kan inte folkomrösta om allting, men samtidigt är det viktigt att människor har inflytande. Att ha folkomröstningar kostar ju mycket pengar också, säger han.
- Vi har infört medborgarförslag här och det är jätteviktigt att prata med medborgarna, men att gå så långt som det här tycker jag inte, fortsätter han.
Nuvarande regel bra
Regeringen står inte bakom förslaget om obligatoriska folkomröstningar. Demokratiminister Mona Sahlin har istället föreslagit att något slags samråd med medborgarna ska ske om minst 10 procent av invånarna står bakom någon typ av initiativ. Då ska först också minst en tredjedel av kommunfullmäktige stå bakom det. I enkäten tycker 52 procent av landets ordförande i kommunstyrelsen att detta är ett bra förslag. Det tycker också Stig Andersson.
- Ja, det tilltalar mig mera, säger han.
Stig Andersson tycker också att den regel som finns i dag ska vara kvar. Den innebär att om 5 procent av innevånarna vill ha en folkomröstning så måste kommunfullmäktige ta upp frågan, men de kan dock säga nej.
Säger ofta nej
Denna regel är just nu till exempel aktuell i Norrköping där mer än 5 procent har skrivit på namnlistor för en folkomröstning om Vrinnevisjukhuset ska drivas utanför landstingets regi. I den ovan nämnda enkäten har 66 procent av landets ordförande i kommunstyrelsen svarat just att de tycker att den nuvarande regeln är bra. Samtliga riksdagspartier är dock emot den. Detta beroende på att kommunfullmäktige nästan alltid har sagt nej till folkets krav på folkomröstningar. Det har hänt i 76 av 80 aktuella fall, uppger Kommunaktuellt.
I Finspång har det aldrig hållits någon folkomröstning och vad Stig Andersson vet har det inte heller gjorts något försök från innevånarna att få en sådan genomförd. Om det beror på att allmänheten inte känner till den regel som finns eller om ingen fråga lockat till ett sådant engagemang får vi låta vara osagt.
- Jag är inte säker på om folk känner till regeln. Jag tror att man engagerar sig mest när det är sämre tider och man måste göra besparingar, säger Stig Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!