– Ja, det är spännande. Vi har 262 elever på skolan nu och siktar mot att öka till cirka 300 elever till nästa hösttermin, säger Tangra Brussander, som under några månader både varit rektor på Nyhemsskolan och Bergska gymnasiet i Bildningen.
Sedan någon vecka har hon lämnat Nyhemsskolan bakom sig och det är fullt fokus på Bergska gymnasiet.
– Jag är i grunden gymnasielärare i italienska och engelska och tyckte det var spännande att ta det här jobbet när chansen dök upp. Det har varit jätteintressant att arbeta på en grundskola och jobba med barn som är formbara och försöka göra skillnad för dem. Men nu är det gymnasielever som gäller, konstaterar Tangra.
Hon kommer in i ett expansivt skede, där elevantalet på sikt ska ökas. För att nå dit kompletteras ekonomi, samhälls- och naturprogrammen med flera nya inriktningar och kurser. Allt för att öka attraktionskraften och göra att fler elever söker sig till just Bergska gymnasiet.
– Vi hade till exempel bara en inriktning på ekonomi, men nu lägger vi till juridik. På samhällsprogrammet har vi lagt till en global profil, där vi erbjuder kurser inom politik och hållbar utveckling samt internationella relationer. Där vill vi samarbeta med kommunen och se hur vi tillsammans kan jobba med FN:s globala mål. På så sätt får vi in mer verklighet i skolan och inte bara ”hittepå” av lärarna, förklarar Tangra.
Även på lärlingsprogrammen kommer det till nya inriktningar. För de som läser handels- och administrationsprogrammet går det att välja mellan administrativ service och ledare i butik.
Fler nya kurser som erbjuds, under de olika inriktningarna, är kriminologi, retorik, affärsjuridik, marknadsföring.
– Det här är kurser som skolverket tagit fram, sedan har vi valt dem för att vi tror att de passar oss och våra elever. Det gäller att ha koll på och försöka matcha eleverna mot det som kommer att behövas på arbetsmarknaden. Vi har till exempel lärlingsråd och byggråd där vi från skolan träffar politiker och branschfolk och försöker lista ut vilka yrken som är intressanta att matcha utbildningarna till. Det gäller att göra eleverna anställningsbara, poängterar Tangra.
Hon har heller ingenting emot om elever från Norrköping väljer att gå på gymnasiet i Finspång.
– Nej, inte alls. Men, det absolut viktigaste är att eleverna från Finspång stannar i sin hemkommun och tycker vi är tillräckligt attraktiva, säger Tangra Brussander.