Jakten på sommarvikarier pågår för fullt i Finspångs kommun. I sektorerna vård- och omsorg och social omsorg behövs totalt cirka 300 personer i år.
– Det är framförallt stort behov av vårdbiträden och undersköterskor, säger Pernilla Johansson, verksamhetschef, sektor vård- och omsorg.
Störst problem att hitta personal är det i kommunens ytterområden, Rejmyre och Hällestad.
– Vi har större utmaningar i våra ytterområden, dit man behöver köra bil för att ta sig till arbetsplatsen om man inte bor i närområdet, säger Emeli Vanhanen, enhetschef, Bemanningscentralen.
Nu erbjuds semestervikarier, som kan arbeta under minst en sammanhängande sexveckorsperiod bonus, som mest 10 000 kronor.
– Vi vill möjliggöra att fler tar arbete även i ytterområden. Bränslepriser har gått upp, vissa kanske inte har körkort. Vi har även haft sommarjobbare som åkt vespa, moppe eller epa-traktor till och från arbetet, säger Pernilla Johansson.
– Det är ett sätt att locka fler till yrket. Vi har svårare att rekrytera till våra ytterområden och vi måste försöka möta upp det på något sätt, säger socialrådet Frida Granath (S).
Det är framförallt Berggården i Rejmyre, Hällestadgården, hemtjänstenheterna i Skedevi, Rejmyre och Hällestad och arbeten inom personlig assistans i ytterområden, som berörs.
Men behovet är stort även i tätorten, där erbjuds sommarvikarier som arbetar under hela sommaren, en bonus på upp till 7 000 kronor.
– Vi har två bonustrappor, en för ytterområden och en för centralorten, på grund av att det är mer utmaningar att hitta personal i ytterområden, säger Emeli Vanhanen.
Semesterperioden gäller från 1 juni– 31 augusti.
– Det brukar lösa sig framåt vårkanten, vi vet att det kommer in fler ansökningar. Det händer att vikarier som tackat ja, hoppar av. Vi är vana att semestervikariearbetet pågår in i juni, säger Pernilla Johansson.
Kommunen satsar på introduktionsutbildningar.
– Förut har nya sommarjobbare fått gå med handledare inledningsvis. Vi har i år kompletterat med teoretisk introduktion, så vikarierna är mer förberedda när de börjar jobba. För många är det kanske första jobbet de har, säger Pernilla Johansson.
– Att jobba inom vård- och omsorg och social omsorg är roligt och viktigt. Man får träffa fantastiska människor och höra deras livshistorier. Det är erfarenheter man minns länge, säger Emeli Vanhanen.