Ljög om upphandlingen
Revisorn i FFIA fick jobbet trots att han inte hade lämnat det bästa anbudet. Något avtal skrevs aldrig med honom. Ännu en tvivelaktig upphandling har ägt rum i Finspångs kommun. - Det är en väldig brist, säger Margareta Hentze, kanslichef på nämnden för offentlig upphandling (NOU).
Christer Sävblom förnekar att han hade med upphandlingen av revisorn att göra, men i ett sammanträdesprotokoll från den 23 aprila 2003 står det klart och tydligt att det var just han som höll i ärendet.
Foto:
Revisorn Anders Öhling från Nässjö Ekonomihus AB - som har varit revisor i bolagen sedan 1989 - lämnade på nytt in ett anbud för att få behålla uppdraget. Ytterligare tre anbud kom in från andra firmor.
Kommunen hade bestämt att man skulle låta både pris och kvalitet avgöra valet.
Fel vann
Nässjö Ekonomihus var visserligen billigast, men när man även vägde in kvaliteten så var det Öhrlings Pricewaterhouse Coppers som fick högst poäng. Ändå var det Nässjö Ekonomihus som vann upphandlingen. Att förändra kriterierna under resans gång är förbjudet enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).
- Man måste hålla sig till de parametrar man sagt från början. Man får inte dra av och man får inte lägga till någonting, säger NOU:s chefsjurist Michael Slavicek, i en tidigare intervju i Folkbladet.
Sävblom styrde
Enligt uppgift till Folkbladet - från källor som var mycket väl insatta i upphandlingen - är det Christer Sävblom, före detta kommundirektör och vid det aktuella tillfället vd i FFIA, som har styrt valet av revisor.
Från början sköttes upphandlingen av kommunrevisionen. Men på initiativ av Christer Sävblom flyttades den halvfärdiga upphandlingen över till kommunstyrelsen, som sedan valde ut Nässjö Ekonomihus.
- Han skrev om reglementet för att han ville ha kvar den här killen. Christer var livrädd att mista Anders, säger en källa.
"Absolut inte"
Enligt Christer Sävblom själv hade han ingenting med upphandlingen att göra.
- Absolut inte. Vi har inte skött någon upphandling. Vi fick det fullständigt serverat. Det var kommunrevisionen som skötte den, säger han.
Men i ett protokoll från kommunstyrelsens sammanträde den 23 april 2003 står det klart och tydligt att det är just Christer Sävblom som höll i ärendet. Han, och kommunledningskontoret med honom, tyckte att man skulle anta budet från Nässjö Ekonomihus. För att de var billigast och på grund av revisorns långa erfarenhet av bolagen. Kravet om kvalitet fanns inte längre kvar.
Varför det var så angeläget att få just den här revisorn har det inte gått att få något svar på. Christer Sävblom vägrar att kommentera saken ytterligare och Stig Andersson (s), som är kommunstyrelsens ordförande och alltså var med och fattade beslutet, säger att det är tjänstemännens sak att förklara.
Upphandlingen innehåller ännu fler märkligheter. Finspångs kommun har till exempel inte tecknat något avtal med Nässjö Ekonomihus trots att uppdraget har pågått sedan 2003. En sak som får både NOU och Sveriges Kommuner och Landsting att lyfta på ögonbrynen.
"Väldig brist"
- Va? Det är en väldig brist. Ett avtal ska sluta i ett skriftligt kontrakt annars är upphandlingen inte fullföljd. Särskilt när det gäller revisionen. Det ser lustigt ut om inte revisorn har ett avtal, säger Margareta Hentze, kanslichef på NOU.
- Det är inte bra att det inte har avslutats. Ända fram tills avtalet skrivs kan en missnöjd leverantör klaga och då kan kommunen bli skadeståndsskyldig, säger Ulf Palm, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting.
Men det kom att dröja ett helt år innan Öhrlings fick veta vem som hade vunnit upphandlingen.
Fick inte besked
Beskedet kom först efter att Öhrlings själv hade efterfrågat det. Enligt lag ska ska anbudsgivarna få besked "snarast". Öhrlings begärde också att få kopior på underlaget till beslutet. Det fick man också - förutom just det papper som visar att det egentligen var Öhrlings som hade högst poäng och alltså borde ha vunnit upphandlingen.
- Det kände vi inte till. Men jag är inte förvånad över det du säger. Jag tyckte att det var en besynnerlig hantering och jag visste att vi hade goda förutsättningar, säger Yvonne Kylborn, som är den revisor på Öhrlings som skötte upphandlingen.
Inte överklaga
Hon berättar att en överklagan inte var aktuell. Dels eftersom det aldrig skickades ut något beslut som gick att överklaga, dels för att Öhrlings inte kände till att de hade fått högst poäng.
Det är fortfarande möjligt för Öhrlings att överklaga beslutet, eftersom något avtal med Nässjö Ekonomihus inte har skrivits. Men i stället tänker Öhrlings satsa på upphandlingen inför nästa mandatperiod.