Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Livstidsgaranti när klockstapeln renoveras

Klockstapeln vid Sankta Maria kyrka håller som bäst på att få nytt liv. De gamla myrätna stockarna i botten byts nu ut mot nya stockar av lärkträd. "Det handlar om millimeterprecision när allting ska på plats", säger timmermannen Mattias Hallgren.

Timmermannen Mattias Hallgren, längst till höger, leder arbetet med renoveringen av klockstapeln vid Sankta Maria kyrka. På bilden syns också Kalle Thorsén, Ulf Hägg och Adam Efraimsson.

Timmermannen Mattias Hallgren, längst till höger, leder arbetet med renoveringen av klockstapeln vid Sankta Maria kyrka. På bilden syns också Kalle Thorsén, Ulf Hägg och Adam Efraimsson.

Foto: Mikael Grip

Finspång2020-07-07 08:30

– De bärande stockarna hade angripits av myror och fukt från gräs när marknivån stigit, så de var mer eller mindre ruttna. Klockstapeln är från 1930-talet, så det är hög tid att byta sylstockarna, förklarar Mattias Hallgren, timmerman och expert på just klockstaplar.

Mattias, som också är hantverksforskare, ingår i ett nätverk, som heter Traditionsbärarna, som arbetar med äldre byggnader. 

– Vi jobbar mycket med stiften, länsstyrelser och universiteten. Sammanlagt är vi en handfull personer som håller på med detta i hela Sverige, därför är det viktigt att sprida kunskapen mellan oss hantverkare.

De utslitna stockarna av impregnerad furu är snart historia till förmån för det hårdare och tåligare lärkträdet.

– Det planterades mycket långsamväxande lärkträd runt olika bruk på 1880-talet. De träden är färdiga att tas ned nu. Lärkträd användes bland annat till vattenrännor vid bruken. Men det är inte helt enkelt att hitta lärkträd i de här stora dimensionerna. Det som är bra med lärkträd är att den består av väldigt stor andel kärna, som tål röta bra, berättar Mattias.

 Vad är största utmaningen med just den här klockstapeln?

– Den är ganska lättarbetad. Det finns gott om plats att jobba. Men det handlar ändå om millimeterprecision när allting ska på plats. Virket har legat ett år och torkat till, vilket har gjort att virket förändrat sig något. Vi tänker bort den fyrkantiga formen och tänker mer på stocken i stocken. Jag försöker få de jag lär upp att använda sig av yxa och stämjärn så mycket det går, men en del föredrar motorsåg, säger Mattias med ett snett leende.

Förutom Mattias arbetar Kalle Thorsén, Artigs bygg, samt Ulf Hägg och Adam Efraimsson från Söderköpings bygg, med renoveringen av klockstapeln. För Adam finns det mycket att lära.

– Ja, jag tog studenten i år. Den här typen av arbete känns ovanligt, men det är också riktigt roligt. Att arbeta med slägga, stämjärn och yxa är nytt för mig. Det handlar mer om känsla och ha blick för att det ska bli bra och hitta rätt vinklar, säger Adam.

Meningen är att de nya stockarna ska hålla i många år framöver.

– Ja, vi lämnar livstidsgaranti, lovar Mattias Hallgren, innan han rättar till hatten på huvudet och måttar ett nytt slag med yxan.

Karta: Sankta Maria kyrka, Risinge gamla kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!