Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Livlig politikerdebatt inledde skolval

Partiernas ungdomsförbund bjöd på en livlig debatt i Kulturhuset, när det var dags för gymnasieeleverna att rösta i skolvalet.

Representanterna  från de åtta ungdomsförbunden förbereder sig inför debatten i Kulturhuset, ledd av Edvard Hollertz, längst till vänster.

Representanterna från de åtta ungdomsförbunden förbereder sig inför debatten i Kulturhuset, ledd av Edvard Hollertz, längst till vänster.

Foto: Inger Ramstedt

FINSPÅNG2018-09-07 18:30

– Det är andra gången som CNG och Bergska anordnar skolval tillsammans. Vid förra valet såg upplägget ut ungefär som den här dagen. Med en inledande debatt och därefter får eleverna rösta, sade Pelle Sjöberg, lärare på Bergska gymnasiet.

Han hänvisade sedan vidare till den grupp elever, från de båda skolorna, som aktivt jobbat för att få ihop dagen.

– Vi kontaktade samtliga ungdomsförbund och de var direkt sugna på att komma och vara med, sade Axel Asplund och tillade att han själv är politiskt intresserad.

Han och de andra i gruppen sade också att de märkt av att det finns ett stort politiskt intresse bland kompisarna.

– Men det är mest sakfrågor som känns viktiga, det som ligger nära dem. De är inte så mycket diskussioner om att binda sig till något parti. För många har det också handlat om någon form av ställningstagande kring SD, fortsatte Emil Graichen, som även han gillar politik.

Så öppnades dörrarna till Kulturhusets aula där de politiska företrädarna från ungdomsförbunden stod beredda på scenen att debattera och svara på frågor. Moderator var NT:s ledarskribent Edvard Hollertz.

Som grund för debatten fanns fem större områden som hade valts ut av eleverna: Vården, skolan, klimatet, invandring/migration och framtiden 2030.

Och det blev stundtals en livlig diskussion mellan de unga politikerna, med en del riktade passningar.

– Din mormor skulle ha sagt att du har "knäck i öronen", sade företrädanden för SD:s Ungsvenskarna och vände sig till CUF:s representant.

Och SSU valde att avslutningsvis lova att aldrig göra sig beroende av SD. Den kommentaren rev ner mest applåder i aulan.

En trappa ner fanns möjlighet för eleverna att rösta. För en del, kanske inte det mest angelägna:

– Varför måste jag vara här, det är ju bara fejk ju! hördes en elev sucka.

Men de flesta tycktes ändå vara sugna på att "göra sin plikt".

– Jag hade redan tidigare bestämt mig för vad jag skulle rösta på. Men jag tyckte ändå debatten var intressant här idag, sade Joakim Svensson, som går lärlingsprogrammet på Bergska.

Så klev han in bakom den gröna skärmen för att någon minut senare stega fram med sitt vita kuvert till Axel Johansson och Marcus Kohtamäkhi som prickade av hans namn och placerade kuvertet i valurnan.

Hur det gick i skolvalet återkommer vi till när resultatet är klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!