Intagningarna till nationella programmen på Bergska i Finspång pausades efter stora protester. Bakgrunden var enligt politiska majoriteten och ledande tjänstemän ett lågt söktryck. Men vänsterpartisten Conny Lindgren menar att det saknats öppenhet när besluten togs. Att politiker och allmänhet inte helt och hållet fått se vilka beslutsunderlag som använts när man tog fram förslaget om att pausa.
– Det står i visionen för Finspångs kommun att "särskild omsorg vill vi ägna formerna för hur barn och ungdom ska komma till tals och påverka den bygd de ska växa upp i och ta över som vuxna". Jag saknar det innan beslutet togs. Kommunikationen har inte varit av högsta kvalitet, säger Conny Lindgren.
Enligt honom har han källor som gör gällande att Bergska ska hålla sin tilldelade budget. Enligt kommunens politiska majoritet gjorde gymnasieskolan i Finspång ett minusresultat på 21,5 miljoner kronor förra året och prognosen ser värre ut i år.
– Det finns en inlaga från rektor på Bergska Bildningen där flera besparingsförslag finns. Vad jag vet har man inte tagit hänsyn till flera delar av den. Dessutom har inte inlagan varit allmän handling, säger han.
Folkbladet har läst inlagan. I den kan vi bland annat läsa att det fanns planer på betydligt större synkronisering av undervisning mellan programmen. Det skulle betyda två fulla klasser. "Vilket är dubbelt så bra än detta år", skriver rektorn.
I inlagan berättar rektorn också om att det fanns planer på att minska antalet kurser i det individuella valen, plus att man ville synka de individuella valen med obligatoriska kurser i så stor utsträckning som möjligt. Det skulle effektivisera tjänstefördelningen. Det finns också förslag på samarbete med en annan gymnasieskola, som enligt rektorn skulle betyda effektiviseringar.
– Jag undrar om man brytt sig om den här inlagan? Det får vi inte veta. Det gör att man undrar om det finns fler saker som man inte tagit hänsyn till som vi som beslutsfattare inte fått kännedom om. Vi har inte heller fått se underlaget för sökstatistiken till programmen. Det vet jag, säger Conny Lindgren.
Tror du att de här uppgifterna mörkas med flit av den politiska majoriteten?
– Nej det tror jag inte. Jag tror inte att de känner till allt, att man skaffat sig en fullständig bild. Jag tror som sagt att man inte har beaktat till exempelvis inlagan. Jag är inte säker på att man ens känner till den.
Har du någon teori om varför det skulle saknas underlag i beslutet om att pausa utbildningar på Bergska?
– Det vet jag inte. Jag tror att man bara vill att det här ska vara klart nu. Ibland är det tuffa beslut som behöver tas. Det förstår jag och har själv varit med om att ta. Men då tycker jag att det ska vara fullständig öppenhet om vilka beslutsunderlag man har haft. Både så allmänheten och politiska motståndare kan se på vilka grunder som man tagit beslutet. Jag vill inte betraktas som en rättshaverist. Men här har inte öppenheten funnits på det sätt man skulle önska, säger Conny Lindgren.
Menar du att beslutet skulle ha blivit annorlunda om alla papper hade lagts på bordet?
– Det vet jag inte. Kanske. Men jag återkommer till kommunens policy för medborgardialog. Med en dialog hade det gått att undvika medborgarnas missnöje.
Kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S), har ingen uppfattning om den "inlaga" som Conny Lindgren talar om men han betonar att det naturligtvis finns väldigt mycket "kommunikation och annat arbetsmaterial" bakom det beslutsunderlag som åtta av elva ledamöter i kommunstyrelsen ställde sig bakom den 20 mars.
– Utifrån allt arbetsmaterial och alla detaljer tar förvaltningen fram ett beslutsunderlag som de bedömer vara mest relevant. Anser politiken att det behövs mer uppgifter och fler perspektiv innan ett beslut kan tas så beställer vi fram det i så fall, säger Mats Annerfeldt.
Han understryker att det inte var någon nyhet att underskotten var stora och att söktrycket var lågt på Bergska skolan.
– Vi avvaktade med åtgärder tills dess att den första sökperioden var klar 15 februari. När det visade sig att elevernas val inte förbättrade läget för Bergska så behövde vi ta vårt politiska ansvar att besluta om åtgärder medan tid fanns. Det ligger i sakens natur att oppositionen alltid har mer tid och vill ha mer utredningar. Men jag känner mig trygg med att vi fattat ett riktigt beslut på ett mycket relevant underlag, säger Mats Annerfeldt.