Lex Sarah-anmälan efter tvångsklippning

Mannen hölls fast medan hans hår klipptes av. Nu föreslås att övergreppet anmäls enligt lex Sarah.

FINSPÅNG2011-11-02 04:11

Händelsen inträffade i september på en verksamhet i Finspång dit det kommer människor med olika former av funktionsnedsättningar: missbruksproblem, social, intellektuell och psykisk eller neurologisk funktionsnedsättning. Besökaren som fick håret avklippt har en missbruksproblematik och har besökt stället sedan i våras. I en internutredning gjord efter händelsen går att läsa att mannen hållit sig nykter en tid och att han, tillsammans med personalen, pratat om att förändra sitt liv när han varit nykter tillräckligt länge. En sak de pratade om var att han skulle klippa av sitt hår, som varit långt sedan brandomen, något som var en stor del av hans identitet.

Chockad

Vid tillfället för klippningen ska en medbesökare ha "skojhållit" mannen och sagt att "nu kan ni klippa honom" varpå en ur personalen tog fram en sax och klippte av en tuss och sedan hela håret.

Klippningen ska ha chockat mannen, som senare lämnade stället för att inte komma tillbaka mer. Han återföll sedan i sitt missbruk.

Några dagar senare fick ansvarig chef reda på vad som hänt och stängde omedelbart av den ur personalen som klippt av håret. Händelsen ses som en kränkning av personens integritet och kommunen föreslås nu anmäla händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Sarah. Personalen kommer att vara avstängd i väntan på arbetsrättsliga åtgärder.

Fakta Lex Sarah:
* Namnet Lex Sarah kommer från undersköterskan Sarah Wägnert, som arbetade vid vårdhemmet Polhemsgården i Solna. I oktober 1997 berättade den då 23-åriga undersköterskan i Rapport att det förekom vanvård på hemmet. Detta ledde till stor uppmärksamhet i massmedia och föranledde att bestämmelsen inrättades.* Nya lex Sarah, som gäller sedan första juli 2011, gäller inom socialtjänsten, i verksamheter enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade och vid Statens institutionsstyrelse. * Enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska personal genast rapportera missförhållanden. * Den som driver verksamheten ska utreda och avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål. * Är missförhållandet allvarligt ska detta snarast anmälas till Socialstyrelsen enligt lex Sarah.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om