Lever - tack vare ny lever
Göran Silander fick sin dödsdom i januari. Utan en levertransplantation skulle han inte överleva. Sedan gick allt fort. På påskdagen fick han en ny lever och sitt liv tillbaka.
Om inte Göran Silander hade fått en ny lever hade han inte överlevt. "Jag är så glad att jag har fått en chans att leva", säger han en månad efter operationen. Foto: Andreas Skogh
Foto:
- Jag har fått ett nytt liv, alla får inte två liv i livet. Nu tänker jag bara på hur bra jag mår, säger han och riktigt tindrar.
Det hela började i slutet av 1990-talet när Göran fick en dubbelsidig lunginflammation och läkaren upptäckte att Görans blodvärden inte stämde. Man konstaterade en leverskada av något slag, eventuellt början till levercancer, men redde aldrig ut vad det var. Varje fredag i sju månader fick Göran ta en spruta i benet med ett cellgiftsliknande medel. Och varje helg i sju månader var han sjuk, med feber och frossa.
Blev sämre
Värdena stabiliserades, men sjukdomarna fortsatte att avlösa varandra. Efter skilsmässan förra året började Göran dricka allt mer och han fick blödande magsår, kände sig allmänt orkeslös, illamående, yr och darrig.
- Det hände att jag inte kunde hålla toapappret. Ibland var jag grå i ansiktet, ibland var jag gul. Jag försökte hålla det för mig själv, men alla märkte att jag var jättedålig, säger Göran.
Strax före jul blev han inlagd på Vrinnevisjukhuset för ljumskbråck. Han skickades hem, men när han aldrig dök upp hos sin syster på julafton blev hon orolig och åkte hem till Göran. Han låg då djupt medvetslös i sängen. När han vaknade upp på sjukhuset fick han sin dödsdom. Läkaren gav honom max fem år att leva, men ett år var mer troligt med tanke på utvecklingen.
Levern var helt slut och fungerade endast till 20 procent. Dels hade Göran skrumplever, dels hepatit C.
- Jag är övertygad om att jag hade dött i år om jag inte hade fått en ny lever, säger han.
I slutet av mars fick Göran komma till Huddinge universitetssjukhus för ytterligare provtagningar. Han sattes upp på väntelistan omedelbart.
- Vilken känsla det var att få en ny chans! säger han.
Göran hann bara hem till Finspång och vända igen. Tre dagar senare ringde telefonen, en läkare berättade att en lever hade kommit in och att en taxi var på väg för att plocka upp honom. Göran var då så svag att han fick åka rullstol. Tiden före och efter operationen minns han knappt, men bara ett och ett halvt dygn efteråt var han uppe och gick.
Han tror att hans nya lever kommer från någon som dött i en bilolycka på påskafton, men vem donatorn är får han aldrig veta.
- Jag känner samhörighet med den familjen på något sätt och skulle vilja tacka dem.
Blodpropp
Under tre veckor fick Göran stanna kvar för observation och till en början mådde han bra. Blodvärdena vände direkt och hans kropp accepterade levern på ett bra sätt. Men efter två veckor fick han värk i ena ljumsken. Det visade sig vara en blodpropp, vilket är en vanlig komplikation vid transplantationer. Göran fick även 1,7 liter vätska i lungorna på grund av att han hade legat stilla så länge. Annars verkar allt ha gått vägen och Göran är lugn inför framtiden.
- Den är helt felfri den här levern så den ska nog fungera. Men den kommer inte att bli helt min någon gång, slutar jag med medicineringen stöter kroppen bort den.
Det är medicinen som bryter ner hans eget immunförsvar som han syftar på. Den kommer han att få äta livet ut. Idag tar han 20 tabletter om dagen, en siffra som sakta kommer att sjunka. Under de första tre månaderna får Göran inte vistas i lokaler med mycket folk på grund av smittorisken, inte bära tungt och inte påta i trädgården på grund av jordbakterier.
Aldrig berusad
Förutom det kommer han kunna leva nästan som vanligt. Fast han kommer aldrig mer att få dricka sig berusad igen.
- Jag trivs med livet som det är nu, jag har fått nya värderingar.
Redan innan Göran blev dålig hade han anmält sig till donationsregistret och nu vill förmå andra människor att göra samma sak.
- Vad ska man ha ett hjärta, lungor och en bukspottskörtel till efter döden? Man kan hjälpa någon att få ett liv efteråt. Jag såg hur många barn det är som behöver nya organ, säger han.
En anmälan till donationsregistret görs till socialstyrelsen och kan fyllas i direkt på hemsidan.
Göran är idag sjukskriven från sitt jobb som inköpare på Sapa Industriservice, men han fortsatte att arbeta heltid nästan ända fram till operationen. Hans förhoppning är att kunna återvända till jobbet, och den gemenskap det för med sig, redan i höst.
Den första levern i Sverige transplanterades 1984.
Totalt har 1 526 levrar transplanterats i Sverige till och med den siste mars i år.
Levern är det organ som är näst vanligast att transplantera i Sverige idag, vanligast är njurar.
Antal per år:
1985 - 12
1990 - 48
1995 - 87
2000 - 106
2004 - 133
Källa Svensk transplantationsförening