Lektioner i sessionssalen
FINSPÅNGNär varken vaktmästare eller politiker låser upp skoldörrarna så får man hitta nya lösningar. För Industri- och fordonsprogrammet på Bergska innebar det lektion i kommunhusets sessionssal.
Alexander Hultgren i IP 1 släpade med sig svetsutrustningen till ingen nytta. Det finns nämligen ingenstans i kommunhuset som han och klasskamraterna Mattias Pettersson och Mattias Rimmenstrand kan använda den. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Men någon idealisk lösning är det inte. Det verkar som om man mest tänkt på de teoretiska utbildningarna och nästan glömt bort att det finns många elever som går en mer praktisk utbildning.
Alexander Hultgren är en av dem. Han har släpat med sig en svets till sessionsalen. Men använda den här kan han inte.
- Nej det finns ingenstans där vi kan svetsa och inte något ställe där vi kan göra det vi brukar.
Så istället sitter eleverna i politikernas stolar och läser produktionsprocess.
<b>Inga teoretiker</b>
- De här eleverna tillhör inte de mest lättmotiverade, många är skoltrötta och tycker att det är jobbigt att bara tvingas ha teori hela dagarna, säger Patrik Pettersson.
- Nej, så jäkla kul är det inte att ha teori, säger Mattias Pettersson och bläddrar i papperen med produktionsprocessen.
I början av strejken var förståelsen för att kommunalarna ville ha högre lön inte så stor. Inte heller tyckte eleverna om att behöva ändra sina rutiner. Men genom att man diskuterat strejkens orsaker både på svenska- och på samhällslektionerna har man fått igång en debatt som nog har lett till ökad förståelse bland eleverna, även om den drabbar dem själva.
<b>Hungriga och trötta</b>
- Förra veckan var det tungt för många av dem, de är inte vana att äta frukost innan de går till skolan, utan brukar köpa något i kafeterian. Men den var ju stäng, så framåt lunch var de rejält hungriga och trötta, berättar Patrik Pettersson.
Några matlådor har de dock inte tagit med sig till sessionsalen och flera av killarna verkar både rastlösa och trötta på förmiddagen. Det här är killar som är vana att göra saker, inte bara sitta och vända papper hela dagarna.
<b>Oanad möjlighet</b>
Men inget ont som inte har något gott med sig.
- Vi har faktiskt användning av en sådan här "miniaula", det finns inget bra halvstort informationsställe på Bergska. Samlas våra klasser i aulan som blir det bara halvtomt. Så det är möjligt att vi kan komma tillbaks hit vid senare tillfällen, säger Patrik Pettersson.
Under den här veckan kommer mycket av lektionerna handla om uppgifter som eleverna får lösa själva, för att nästa dag komma tillbaka för en genomgång. Dessutom passar man på att planera för upptakten av höstterminen.