Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Låt sexorna gå kvar på skolan i Lotorp"

LOTORP
Det är inte första gången Anette Sunnerberg i Lotorp visar sitt missnöje.
- Jag är så trött på all köksbordspolitik och folk som bara sitter och gnäller i stället för att göra någonting själva, säger hon.

Lugn och ro och en skolgård gjord för lek är några av argumenten för att låta sexorna vara kvar på Lotorps skola. Niclas, Erik och Anette vill nu att kommande sjätteklasser också ska få den möjligheten.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Lugn och ro och en skolgård gjord för lek är några av argumenten för att låta sexorna vara kvar på Lotorps skola. Niclas, Erik och Anette vill nu att kommande sjätteklasser också ska få den möjligheten. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2002-04-02 00:00
Den här gången skrev hon en insändare därför att årskurs sex på Lotorps skola riskerar att fortsättningsvis hamna på Grosvadskolan. Hennes egen son, Niclas, går nu i klass sex så han kommer hur som helst inte att beröras av någon tidigare flytt. Men det är inte bara honom Anette tänker på.
- Det spelar väl ingen roll, även om min unge vore 18 år, det finns ju andra barn. Dessutom känner jag mig mer tillfreds med mig själv om jag vet att jag sagt vad jag tycker. Även om jag inte lyckas ändra på något så har jag i alla fall försökt, säger Anette.

<b>Att börja till sjuan räcker</b>
Niclas som nu går i klass sex ser fram mot att börja i Grosvadskolan i höst och redan nu har han några lektioner där i slöjd och språk.
- Vi läste språk i helklass tillsammans med elever från Grosvad. De lektionerna var jätteröriga och läraren hade ingen koll alls, säger Niclas.
Nu läser elever från Lotorp tillsammans med elever från Björke skola i stället och det tycker Niclas är lite bättre men han tycker fortfarande att lärarna har dålig koll.
- De har inte tillräckligt med tid för att hjälpa alla och de kollar inte att vi har gjort våra läxor som vi ska, säger Niclas.

<b>Kaos förtar lusten</b>
Anette berättar att Niclas från början tyckt att det skulle bli jätteroligt att läsa tyska men att han nu eftersom det är så rörigt tappat lusten. Någonting som inte hänt på Lotorps skola, där lärarna har mer tid att bry sig.
- I Lotorp skola är det jättekul, alla är snälla och lärarna är bra, säger Niclas och får medhåll av kompisen Erik Karlsson som går i klass 5.
Att det fanns planer på att flytta sexorna till Grosvad är det ingen som pratat med eleverna om. Niclas läste det själv på ett veckobrev till föräldrarna och än är ju allt bara på planeringsstadiet och tidigast hösten 2003 kan det bli verklighet, men Anette tror att hon vet vart åt det lutar.
- Jag är övertygad om att det är ett första steg mot att lägga ner hela skolan. De vill ha bort alla småskolor och slå ihop så många barn som möjligt, med lite olika argument som till exempel att det skulle vara bättre pedagogiskt, fast det handlar om pengar, säger hon.

<b>Kortsiktigt tänkande</b>
Argumenten för att flytta på sexorna har varit flera, där ekonomin säkert spelar in. Men det är ett argument som enligt Anette inte håller i längden.
- På lång sikt kommer man att förlora, skadegörelse, våld och barn som mår psykiskt illa kommer så småningom att visa sig. Varje gång man tar ett beslut som det här måste man tänka långsiktigt. Vad händer om fem år? Barnen är vår framtid och det är där det borde satsas mest pengar, på barnen och på de äldre, men istället är det alltid de som förlorar mest, säger Anette.
Att det inte finns några pengar i rätt påse tycker hon inte heller är något problem som inte går att lösa.
- De får väl göra som jag gör med min privatekonomi. Tar det slut med pengar i påsen för mat, ja då får jag ju ta lite ur påsen för pengar till kläder eller till bensin. Konstigare än så behöver det inte vara, säger Anette.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om