Läste poesi med samhällsperspektiv
Det är främst poeten Göran Greider som möter publiken på ABF-salen på onsdagskvällen. Debattören och samhällskritikern Göran Greider finns dock ständigt närvarande. Till exempel när han talar om hur "den fulla sysselsättningen" är den viktigaste utopin, därför att oron för att inte ha ett arbete gör människor rädda.
Största delen av hans cirka 90 minuter långa framträdande ägnar Göran Greider dock åt poesin.
Han läser ur både äldre och den nyaste diktsamlingen Jakobsbrevet, som kom i år. Även i dikterna är det den politiska människan som för pennan. Inte för att Göran Greider skriver plakatpoesi eller agitatorisk dikt. Utan för att hans poesi så tydligt har ett samhällsperspektiv, en vilja att berätta om ett sammanhang och människorna i detta sammanhang. Göran Greider är uppväxt i Vingåker, han har gjort en så kallad klassresa. Arbetarklassgrabben som läste på universitet, blev poet och journalist och sedermera chefredaktör.
Inskränkthet
- Jag bytte arbetarklassen och dess inskränkthet mot medelklassen och dess inskränkthet, säger han.
Han kallar sina dikter lättbegripliga och hävdar att sedan han börjar skriva diktsamlingar på över 200 sidor säljer de bättre.
- Folk tycker att de får pengarna än om det är ett häfte på 50 -60 sidor, säger han.
Om den tesen stämmer eller inte må vara osagt, men lättbegripligheten har han helt rätt i. Vilket inte alls beror på att Greiders poesi skulle vara mindre poetisk på nåt vis, av mindre litterär halt.
Tvärtom, skapar han tydliga bilder med sitt språk, framkallar barndomens platser och människor så att man ser dem framför sig.
Personligt
Göran Greider talar om skrivandet som ett sätt att få kontakt med den man är, och förfäktar uppfattningen att det personliga många gånger är der universella.
I dikterna ger han ögonblicksbilder från barndomen, uttrycker känslor av att vara far och gestaltar vad klassresan kan innebära. Han diktar också om Jesus-gestalten, utan att vara religiös.
Ur den senaste diktsamlingen Jakobsbrevet - efter ett avsnitt i Nya Testamentet som enligt Greider är en skarp uppgörelse med grisighet och rikedom - läste Greider två dikter om sin fars bortgång.
Begravning
Dikten "Amazing Grace" är från faderns begravning, en dikt om människorna i en släkt - de som gått och de som finns kvar - och hur de hör samman. Med bara några ord tecknar Göran Greider deras karaktär, deras inbördes förhållande, deras plats i samhället. Utan sentimentalitet och mystifikationer konstaterar han, det stora obegripliga:
- Döden angör oss vid varandra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!