Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lasse Eriksson skriver boken om Sofi

FINSPÅNG
Sofi Nilsson, född Andersson, från Tjällmo var en viktig person för folkskolans utveckling i Sverige. Sina första lärosteg tog hon i Finspång i mitten av 1800-talet.
Artisten Lasse Eriksson skriver en bok om henne.

Artisten Lasse Eriksson skriver en bok om Sofi, farmorsmor till hans fru.

Artisten Lasse Eriksson skriver en bok om Sofi, farmorsmor till hans fru.

Foto:

Finspång2002-10-17 00:00
Sofis familj gjorde en verklig klassresa.
- Sofis pappa var dikesgrävare i Bohyttan, Tjällmo. Familjen var den fattigaste av de fattiga, berättar Lasse Eriksson.
Det förändrades. Pappa i familjen blev riksdagsman. Sofi var en av personerna bakom folkskolans framväxt i Sverige. Sofi levde mellan 1840 och 1923.
- Sofi och henne väninna Augusta var bara 18 - 19 år när de började hos läraren Anders Berg i Finspång 1859, berättar Lasse Eriksson.

<b>Nya idéer</b>
Anders Berg betydde oerhört mycket för folkskolans utveckling. Han hade idéer som var nya på den tiden.
- Han använde sig bland annat av åskådningsundervisning.
Anders Berg hamnade så småningom i Stockholm. Detsamma gjorde Sofi. Hon gifte sig med Sven Nilsson, också han lärare. Därmed spreds Bergs idéer om skola och undervisning.
- Anders Berg, Torsten Rudenschöld, Per Adam Siljeström, Sofi och Augusta var de kanske viktigaste personerna för att den svenska folkskolan blev så pass bra som den blev, säger Lasse Eriksson. Och att Sverige på detta sätt kom att slå rekord i snabbhet att lyfta sig från ett underutvecklat land, till ett av de mest framåtblickande och mest moderna. Det tog 50 år, från 1860 till 1910.

<b>Bok</b>
Lasse Eriksson håller på med en bok om Sofi, en uppföljare till "Boken om Gerda" som kom ut förra året. Gerda var den första gifta svenska kvinna som disputerade på en akademisk avhandling i Sverige. Hon var farmor till Lasse fru, Kristina Östberg. Sofi var mamma till Gerda, och arbetstiteln på boken om henne är just "Gerdas mamma".
- Jag planerar en trilogi. Den tredje delen ska handla om Gerdas dotter Britta, som blev läkare.

<b>Minister</b>
Anders Berg, skolläraren i Finspång, var pappa till Fridtjuv Berg (1851-1916), som var ecklesiastikminister i början av 1900-talet.
Om Lasse Eriksson skulle bli inbjuden till Finspång, för att berätta om Sofi, skulle han tacka ja med glädje. Det skulle vara ett bra tillfälle både att berätta och få veta mera, tycker han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om