Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lärorikt och hemskt i Anne Franks hus

Lärorikt, roligt och samtidigt väldigt hemskt. För första gången genomförde skolorna i Finspång en toleransresa till Anne Franks hus i Amsterdam.

Besökte Amsterdam. Eleverna Lovisa Andersson, Nyhemsskolan, Kewin Wenner, Finspångs kommunala gymnasium, Maja Lundin, Grosvadsskolan och lärarna Anna Hellersedt och Lena Norberg, diskuterar Anne Franks historia efter resan till Amsterdam.

Besökte Amsterdam. Eleverna Lovisa Andersson, Nyhemsskolan, Kewin Wenner, Finspångs kommunala gymnasium, Maja Lundin, Grosvadsskolan och lärarna Anna Hellersedt och Lena Norberg, diskuterar Anne Franks historia efter resan till Amsterdam.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2014-09-17 05:08

FINSPÅNG

Toleransresorna i kommunen har genomförts i elva år och gett cirka 120 elever och drygt 15 lärare minnesvärda och lärorika upplevelser för livet.

I förra veckan besökte elever och lärare från Grosvadsskolan, Finspångs kommunala gymnasium och Nyhemsskolan Anne Franks hus i Amsterdam.

– Det var en väldigt lärorik och rolig resa och samtidigt väldigt hemsk, säger Maja Lundin som går i nian på Grosvadsskolan.

Anne Frank var en judisk flicka som blev internationellt känd för sin dagbok. Anne och hennes familj tvingades hålla sig gömd i två år när förföljelsen av judar ökade.

– Vi besökte hennes hus. De hade ett gömställe, men där knarrade det så mycket när man gick. Jag fattar inte hur familjen klarade av att ligga blick stilla och knäpptysta i två år. De tvingades leva ett liv fast man inte fanns, säger Kewin Wenner, Finspångs kommunala gymnasium.

– Det levde åtta personer tätt ihop på en liten yta utan att få gå ut, påpekar Lovisa Andersson, som går i nian på Nyhemsskolan.

Efter två år förråddes familjen och transporterades till ett koncentrationsläger. Sju månader senare dog Anne Frank av fläcktyfus. Hennes far, som var den enda överlevande i familjen, återvände till Amsterdam efter kriget och fann Annes dagbok.

– Alla människor har en historia som för många tog slut vid förintelsen. Mitt bestående minne av Anne Franks hus är att jag stod i samma rum som henne, men hennes öde var bestämt medan jag har alla möjligheter i världen, säger Maja Lundin.

Läs mer i onsdagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om