Nere i Bruksparken finns det många olika sorters träd. Bland de allra största finns ett antal almar och det är de som nu råkat illa ut.
– En hel del av dem har drabbats av almsjuka. Just nu håller vi på att titta på vad vi bör göra med dem, säger Marika Sjödin, naturvårdssamordnade på kommunen.
Almsjuka orsakas av en svamp som lever i trädet och blockerar vatten och näring vilket gör att trädet vissnar och dör. I vissa fall kan sjukdomsförloppet gå väldigt fort, från smittad till död på ett par veckor.
– Många träd är stora men fortfarande i relativt bra skick, men vi vill inte att de ska bli en risk - därför måste vi nu gå igenom träden med en arborist, säger Marika Sjödin.
Hon gissar på att de flesta av almarna i parken är mellan 150-200 år gamla. Några av dem är så kallade jätteträd, det vill säga med en omkrets på mer än 314 cm vid höjden 130 cm.
– Även om inte alla har dött så får vi tyvärr räkna med det. Det är en väldigt smittsam sjukdom, säger Marika Sjödin.
Finns det någon risk att vara i parken?
– Det är klart att de kan släppa smågrenar, men jag skulle inte säga att det är en förhöjd risk. Jag skulle inte avråda folk från att vistas i parken som det ser ut nu.
Vad exakt som kommer att ske med träden är ännu oklart. I andra kommuner har man gjort konstverk av stubbarna eller insektshotell. Förhoppningen är att arbetet med de allra sjukaste träden kommer att komma igång under hösten.