Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lärarfack: hjälp lärarna i betygsättningen

- Skolverket måste snabba på arbetet med att ge råd och stöd till betygsättande lärare. Betyg delas ut vid varje terminsslut, det är ingen överraskning för någon, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

FINSPÅNG2011-12-14 03:59

Om några veckor ska de första betygen i skalan A-F delas ut av lärare runt om i landet. Ett beslut som Sveriges politiker fattade redan 2008. För var och ett av stegen i den nya, sexgradiga betygsskalan, finns tydliga nationella kunskapsmål uppsatta, allt för att skapa en så rättvis och nationell enhetlig bedömning som möjligt. Det finns dock en risk att så inte kommer att ske, menar Metta Fjelkner, eftersom hon anser att Skolverket kommit med alldeles för få bedömningsexempel till lärarna.

- Därför blir det lätt en väldigt subjektiv bedömning av betygen, tvärt emot hur det är tänkt, säger hon och efterfrågar hårdare arbete från Skolverket de sista betygssättningsdagarna:

- Jag hörde att de sliter som djur nu, men då får de väl jobba ännu hårdare.

Flit betalar sig

Just subjektiva tolkningar av betygskriterierna är en sak politikerna vill komma bort från i det nya systemet. Det som gällt de sedan mitten av 1990-talet, IG-MVG, kom till efter 1-5-skalan, där eleverna jämfördes med varandra. Men IG-MVG-skalan har ansetts orättvis av många då eleverna inte bedöms på samma sätt över hela landet. Därför har den nya betygsskalan nationellt uppsatta kunskapsmål och kriterier, en förändring som Lärarnas Riksförbund är nöjda med. Och med fler steg i betygsskalan ska betygen bli mer rättvisa.

- Flit kommer att betala sig bättre när en elev i stället för ett plus i kanten kan få högre betyg. Det ska löna sig att plugga i skolan?, sade utbildningsminister Jan Björklund (FP) 2008 när den nya betygsskalan presenterades.

"Olyckligt"

Metta Fjelkner hoppas nu att lärarna får extra mycket hjälp av Skolverket under de sista betygsättningsdagarna:

- Lärarna får inte lämnas i sticket nu, när det är skarpt läge. De som har ansvar för det nya betygssystemet måste se till att de som ska sätta betygen får det stöd och utrymme som krävs för att eleverna ska få rättvisande betyg, säger Metta Fjelkner.

Fakta/Ett exempel på det nya betygssystemet:Fakta/De nya betygsstegen:
Betyget G (Godkänt) har dominerat då över hälften av alla betyg som sätts är G. Dock har de som fått G haft varierande kunskaper: en elev kan vara på gränsen till ett VG (Väl Godkänt), en annan till gränsen till ett IG (Icke Godkänt). Genom att införa flera steg i betygssystemet avlägsnas orättvisan, tänker politikerna. Den elev som nästan fick VG kommer förmodligen tilldelas ett D som betyg, eleven på gränsen till IG ett E. F - icke godkänd E - svagt godkänd D - godkänd/svagt väl godkänd C - väl godkänd B - starkt välgodkänd/svagt mycket väl godkänd A - mycket väl godkänd Källa: Skolverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om