Lärare avstängd – nu utreder kommunen relation med elev

En lärare på en grundskola i Finspång är avstängd från sin tjänst. Detta då denne uppgetts ha haft en privat relation med en elev. "Vi försöker att få klarhet och utreda vad som hänt", säger Maria Samson vid Finspångs kommun, som inlett en utredning.

Vi har varit i kontakt med den avstängda läraren som i nuläget inte vill lämna någon kommentar. Bilden är tagen på en annan skola än den aktuella i Finspång.

Vi har varit i kontakt med den avstängda läraren som i nuläget inte vill lämna någon kommentar. Bilden är tagen på en annan skola än den aktuella i Finspång.

Foto: Martina Holmberg / TT

Finspång2022-02-15 17:10

Det var nyligen som det framkom uppgifter som, enligt kommunen, säger att en lärare har haft en privat relation med en elev på skolan.

– Relationen kom till rektors kännedom och då agerade (denne) direkt. Det förekommer spekulationer, men i dagsläget vet vi inte exakt vad som har hänt eller vad som inte har hänt, det ska utredas. Vi gör aldrig polisanmälan innan utredningen är klar, säger Maria Samson, kommunikations- och digitaliseringschef i Finspångs kommun.

undefined
Maria Samson är kommunikations- och digitaliseringschef i Finspångs kommun. Hon förklarar att en utredning av det inträffade har inletts.

Skolans rektor vill inte lämna några kommentarer när vi ställer frågor om ärendet.

– Jag fokuserar på verksamheten och eleverna och hänvisar till Maria Samson, hon sitter inne på information, säger rektorn på tisdagen.

Vi har tagit del av ett mejl som rektorn har skickat till samtliga vårdnadshavare på skolan.

"Här kommer en beklaglig information att ge till er som vårdnadshavare. Men det känns viktigt att ge er information då jag förstår att frågor kan uppkomma både hos er (och) hos eleverna. Det har under helgen kommit till min kännedom att en personal har haft en privat relation med en elev. Personalen är avstängd under utredningen och inser att (denne) har brustit stort i sitt omdöme.

Jag förstår att det är ett omtumlande ärende som väcker funderingar. Det har jag full respekt för och finns frågor så är du självklart välkommen att höra av dig till mig. Det viktiga är att göra er informerade om att en utredning är startad och att eleverna kan komma hem med frågor."

Rektorn ber i mejlet vårdnadshavare att avvakta den pågående utredningen "med respekt för alla inblandade". Maria Samson förklarar varför kommunen valt att skicka ut mejlet.

– Vi har valt att skicka ut samma information till alla vårdnadshavare på skolan. Det är viktigt att dämpa ryktesspridning och elever som har tankar och funderingar kring händelsen har mentorer, kuratorer, lärare och föräldrar att vända sig till.

Det är en kraftfull åtgärd att stänga av en lärare. Varför togs det beslutet?

– Det är enligt rutin, innan vi vet om något har hänt eller inte.

Vad anser ni är det konkreta problemet om en lärare och en elev skulle ha en privat relation?

– I det här fallet ska det utredas, men överlag är det självklart olämpligt och inte något som vi står bakom. I sådana fall brister en lärare i sitt omdöme, säger Maria Samson.

Hur ställer sig personen till misstankarna?

– Det pågår en dialog med berörda parter. Personen är avstängd enligt ordinarie rutiner och vi kan förmedla mer information när utredningen är klar.

Maria Klavestrand är vice ordförande i Lärarförbundet i Finspång. Hon arbetat med fackliga frågor under många år.

Vad tycker ni om arbetsgivarens – Finspångs kommuns – agerande att stänga av en lärare när det gäller en sån här situation?

– Det vi har att säga är att det ingår i kollektivavtalet att man gör en avstängning medan utredningen pågår. Vi tycker inte att arbetsgivaren kunde ha gjort något annorlunda, säger Maria Klavestrand.

Hur vanligt förekommande är det att personal stängs av?

– Jag har jobbat fackligt länge och att anställda blir avstängda händer inte ofta, säger Maria Klavestrand.

Vi har varit i kontakt med den avstängda läraren som i nuläget inte vill lämna någon kommentar.

En lärare på en grundskola i Finspång är avstängd från sin tjänst.
En lärare på en grundskola i Finspång är avstängd från sin tjänst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!