Lärare ska göra en bättre PRAO
I morgon samlas ett 20-tal lärare, rektorer och yrkesvägledare från Finspång i Linköping för att tillsammans utveckla PRAOn, Praktisk arbetslivsorientering, för grundskoleelever.
Anki Lindgren är studie-och yrkesvalslärare på Bergska skolan och på Nyhemsskolan och hon ser fram mot ett ökat samarbete kring elevernas arbetslivsorientering.
- På 70 och 80-talen var lärarna mer involverade i elevernas PRAO, men efter olika omorganisationer har ansvaret mer och mer hamnat på studievägledarna. Själv tyckte jag, när jag kom hit för två år sedan, att PRAO var förlegat, men det visade sig att bara en eller kanske två elever i varje klass upplevde sin PRAO som meningslös. Alla andra tyckte verkligen att det var bra, säger Anki Lindgren.
Att det är svårt att hitta PRAO-platser är vardag för en yrkesvägledare, ofta kan kommunerna bara erbjuda hälften av de PRAO-platser som behövs och det är till stor del kontakter som leder eleverna in i olika yrkesvärldar.
Kontakter A och O
För den som aldrig kommer i kontakt med exempelvis advokatyrket är det inte lätt att söka en praktikplats där. Föräldrar står för ungefär hälften av alla praktikplatser och i och med det utökade samarbetet med näringslivet hoppas de inblandade att valen ska bli större. Med ett nyöppnat näringslivskontor i förvaltningshuset finns också möjlighet att ställa frågor och träffa representanter i Finspång.
Anki Lindgren tror att inspirationsdagen i Linköping ska leda till nya idéer om hur skola, kommun och näringsliv kan jobba mer gemensamt kring PRAO.
Inspirationsdagen bjuder bland annat på genomgångar av två dataprogram och webbplatser som ska underlätta rent administrativt i samband med elevernas PRAO. Hur man kan använda sig av temaveckor i samband med PRAOn tas också upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!