Lär sig simma för livet
FINSPÅNGIgår var det simskolans sista dag i Finspångs simhall. För dem som inte har lärt sig simma är det långt ifrån kört. I början av juli kommer det nämligen ännu en simskoleperiod.Fyraårige Oliver Andersson är en av eleverna.- Det svåraste är att lära sig simma, säger han.
Elina Andersson, 11, bogserar lillebror Hannes, 10, för att få märket guldbojen. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Få fram de stora bentagen nu Oliver, vrålar Lena Pettersson.
Hon gläds med barnen när hon ser att de gör framsteg. Extra glad blir hon när någon som fått kämpa hårt lyckas.
<b>Färre elever</b>
Minimiåldern för att få vara med i simskolan är sex år, men ibland får ett och annat yngre barn vara med. Det är något färre barn i år än vad det brukar vara andra år. Lena Pettersson tror att det beror på att storleken på barnkullarna växlar och inte att intresset för simskolan skulle ha minskat. Hon har jobbat med simskolan i 19 år.
- Det kan vara både jobbigt och intensivt, men simskolan är en av höjdpunkterna på året, säger hon.
Simmandet har pågått i tre veckor och totalt har 195 barn deltagit. Varje dag har simskolan haft sju grupper. Från och med nästa vecka blir det en månads uppehåll, men de två första veckorna i augusti simmas det igen.
Andra gången deltar cirka 70 barn. Varje grupp delas sedan in i en nybörjar- och en märkesgrupp. Nybörjargruppen håller till i den lilla bassängen samt i den grunda delen av den stora. Lär man sig inte simma under simskolans tre veckor är det ingen katastrof.
De flesta som gå i årskurs två har även tio simlektioner per termin att ta del av i skolan. Vad som är svårt är oftast individuellt. En del gillar inte att doppa huvudet, andra tycker att bröstsim är svårt på grund av koordinationen.
- När man simmar bröstsim är det tre saker att tänka på samtidigt: armar, ben och andning. Därför kan det vara enklare att simma under vattnet eftersom man då bara har bara två saker att tänka på, säger Lena Pettersson.
Två av märkestagarna är syskonen Elina och Hannes Andersson. De är elva respektive tio år och har tagit järnmagistern i år. För stunden håller de på med guldbojen.
I den ingår fem längder valfritt sim, två längder med boj och två längder med kompis i oj.
Alt deta ska klaras på åtta minuter, vilket de också gör.
- Det känns som om man jobbar bättre tillsammans, säger Hannes när han har bogserats in till kanten av sin syster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!