Då, 1939, var läget betydligt allvarligare med krig i Europa. Även om vi även nu ser ett förändrat säkerhetsläge i världen, är det inte den typen av kris som åsyftas i kampanjen 72 timmar.
– Kris låter så dramatiskt, det kan vara ett långvarigt elavbrott eller problem med dricksvattnet, som gör att man behöver planera för hur man ska hålla sig varm och få mat, säger Finspångs kommuns beredskapssamordnare sedan i augusti i år, Nina Öberg.
För knappt en månad sedan bodde hon och säkerhetschefen i Norrköping, Richard Tjernström, tre dygn i ett hus utan el och vatten. Nu avslutas kampanjen med att kommunen under tre dagar informerar på fyra platser i kommunen. Från en container, inredd som en lägenhet, kommer folk från kommunen att ge tips och svara på frågor hur du kan vara bra förberedd att klara dig i tre dygn.
De fyra grundstenarna i förberedelserna är mat, vatten, värme och information. Nina Öberg ger rådet att göra ordning en låda med de förnödenheter som behövs. På kommunens hemsida (finspang.se/72timmar) finns en checklista och tips hur man förbereder sig och vad som bör finnas i lådan, till exempel vattendunkar (behöver ej vara fyllda), konserver, alternativ värmekälla (gärna gasol), varma kläder, batteridriven radio och husapotek.
Lärde du dig något av era 72 timmar i huset?
– Ja, att tofflor var oumbärligt, att man klarar sig länge med våtservetter när det inte går att duscha och att en pannlampa är praktisk så man har händerna fria.
– Sedan kunde vi konstatera det vi hade hoppats på, att om man är förberedd så klarar man sig bra. Det var varken dramatiskt eller påfrestande. Men hade vi inte varit förberedda hade vi både frusit och varit hungriga.
Nina Öberg anser att många, speciellt de äldre, har goda kunskaper, men att det finns förbättringspotential. En undersökning Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjort visar att de yngre är sämre förberedda även om de inser vikten av att vara det.
– Vi har blivit så vana vid att ha en stabil eltillförsel, men vi ser att klimatförändringar gör att vi kommer att få mer stormar, låga grundvattennivåer med mera och därför behöver fundera på hur vi ska förbereda oss för samhällsstörningar, säger Nina Öberg.
På torsdag startar informationskampanjen vid Arena Grosvad, dagen efter vid Bergslagstorget, den 16 december dels i Rejmyre (parkeringen vid Tornvägen) och dels vid återvinningen i Hällestad.
– En del kan känna oro, men det är inte vår avsikt att skapa den känslan, säger Nina Öberg.
Hon utlovar flera tips och tricks för att klara några dagar utan el och vatten för dem som kommer till informationsträffarna. De första får till och med en liten present som kan vara till nytta.