Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Länsmansgården i Hällestad besöktes

Naturskyddsföreningen hade en ny utflykt nyligen.

Under Naturskyddsföreningens besök i Hällestad gick man en bit på gamla kyrkostigen mellan Stigstorp och Hällestad.

Under Naturskyddsföreningens besök i Hällestad gick man en bit på gamla kyrkostigen mellan Stigstorp och Hällestad.

Foto: Sören Boström

Finspång2021-03-23 14:00

Ett besök vid Länsmansgården i Hällestad och en vandring på en urgammal kyrkostig!

Det ingick bland annat i Naturskyddsföreningen i Finspångs kulturvandring i Hällestadtrakten nyligen.

– Visserligen heter det här huset Länsmansgården, sa Eva Haraldsson, som var ansvarig för vandringen som startade vid just Länsmansgården.

– Men den som bodde här var till och med kronolänsman och till hans arbetsuppgifter ingick allt från skatteuppbörd till indrivning och dåtidens polisverksamhet.

– Det var 1675 som uppgiften som länsman och kronolänsman infördes i Sverige och det fortsatte till 1918, då titeln kronolänsman ersattes av landsfiskal.

Än idag förekommer titeln länsman, som ett smeknamn eller öknamn för polisen.

Efter besöket vid Länsmansgården, som sedan länge är privatbostad, fortsatte utflykten med en vandring i den fina barrskogen i Skånstorp i Hällestad.

Plötsligt gick vi på en urgammal kyrkostig, som guiden och skogsägaren Karl-Erik Lundin hade koll på:

– Den här kyrkostigen gick från Stigstorp och ner till Hällestads kyrka, berättar han. Så när det begav sig, utnyttjades stigen åtminstone varje söndag, då man gick till gudstjänsten.

– Men den här stigen är alltmera bortglömd idag och används inte längre. Den finns inte ens utmärkt på lokala kartor, fastslog Karl-Erik Lundin, medan deltagarna följde stigen framåt mitt i barrskogen.

Under vandringen passerade vi också ett duvhöksbo mitt inne i skogen och även en åtel. Det vill säga en plats där föda placerats ut för att locka och göda vilt, exempelvis älg, hjortar och viltsvin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!