Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Långt ifrån jämställt på Bergska skolan

FINSPÅNG
Att tjejer och killar inte har samma förutsättningar i skolan visste de, men att skillnaden var så stor - både i tid och pengar hade inte tjejerna i Sp2c på Bergska skolan en aning om.

Sofia Svensson, Anna Tranquist och Helena Silano har undersökt jämställdheten på Bergska skolan och resultatet är nedslående.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Sofia Svensson, Anna Tranquist och Helena Silano har undersökt jämställdheten på Bergska skolan och resultatet är nedslående. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-03-04 00:00
När Helena Silano, Sofia Svensson, Anna Tranquist och Elin Grundström som uppgift i samhällskunskapen bestämde sig för att ta reda på hur pengarna är fördelade mellan de olika programmen, gick de grundligt tillväga. De bestämde sig för att se efter vad som stod i skolans verksamhets- och jämställdhetsplaner.
- När vi ville titta på skolans planer verkade det som om ledningen mest tyckte att vi var jobbiga och mest till besvär, säger Anna.
De ville också se hur stor skillnad det är mellan de kvinnliga och manliga lärarnas löner, men då blev det tvärstopp.
- När vi ringde till kommunen sa de att de inte kunde lämna ut uppgifterna på telefon men att vi kunde komma dit och titta. Men när vi kom till lönekontoret sa de bara att de inte hade några uppgifter till oss.
Lärarna hade berättat att uppgifterna var offentliga och att tjejerna hade rätt att ta del av dem. Men istället för att hjälpa till att få ut uppgifterna erbjöd de sig att själva berätta vad de tjänade.
- Lärarna har varit bra men ledningen har inte varit hjälpsam, varken här på skolan eller på kommunen, säger Helena.

<b>Tar plats utan notis</b>
Trots att vissa personersatt käppar i hjulen för deras arbete har de fått fram en hel del.
- Vi har fått in ungefär 60 svar på vår enkät som bland annat handlade om hur stor "plats" tjejer och killar tar i klassrummet.
Svaren visar att 100 procent av killarna anser att tjejer och killar får precis lika mycket utrymme. Så tycker definitivt inte tjejerna.
- Fast man har ju fått lära sig sedan man var liten att killar ska höras och synas mest så det är väl accepterat.

<b>Elen dyrast</b>
När det gäller hur mycket pengar som satsas på traditionella utbildningar för killar och tjejer syns också en tydlig skillnad. En elev på elprogrammet kostar 19 500 kronor mer per termin än vad en elev på samhällsprogrammet gör.
- Visst är det så att utrustningen på till exempel elprogrammet kostar mer, men när vi ville åka på en studieresa som skulle kosta 700 kronor för hela klassen fick vi inte det eftersom det inte fanns några pengar. Fast på byggprogrammet fick de åka på en "lära känna varandra kurs" i flera dager, säger Anna.

<b>Delar böcker på tre</b>
Tjejerna saknar till och med klassuppsättningar av böcker.
- Vi får dela på en bok och det är jobbigt att läsa samtidigt med två andra personer.
Tillgången på datorer är också urusel. Mycket av deras arbete kräver att de använder datorer och ofta får de sitta hemma och göra uppgifterna, men det är inte alla som har en dator hemma.
- Att olika utbildningar kostar olika kan vi förstå, men att det i verksamhetsplanen inte står ett ord om våra utbildningar utan bara att det ska satsas på industriprogrammet tycker vi är fel. Fast kommunen kanske bara tycker att det är det som Finspång behöver.


<B>Tjejernas förslag till ökad jämställdhet</B>
? Öka kunskapen hos lärarna och prioritera fortbildning
? Öka rektorns kompetens för hantering av jämställdhet i skolan
? Stödja och stimulera forsknings- och utvecklingsarbete i jämställdhet
? Att specialisera jämställdhetsarbetet i lärarutbildningen
? Uppmärksamma flickor och pojkars olika villkor i de olika ämnena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om