Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lång väntan på beslut om korttidsboendet

FINSPÅNG
På omsorgsnämndens möte i dag ska det beslutas om planerna på att bygga om Metallen till kortidsboende ska gå vidare. Även om ett beslut tas är turena många och långa innan det nya boendet kommer att stå färdigt.

Finspång2002-08-20 00:00
- Jag orkar snart inte kämpa längre, men jag har i alla fall bestämt mig för att skriva till länsstyrelsen och klaga på Finspångs kommun. Våra barn behöver ett korttidsboende nu säger Carla Sundsten.
Carla är en av de föräldrar som redan i vintras skrev brev till kommunen där de var kritiska till att ingenting görs för handikappade barn och ungdomar över tolv år. De vill att ett korttidsboende med plats för minst fem ungdomar, en akutplats samt att alla ungdomarna erbjuds fritidshemsplats. Som det är nu finns inget särskilt för de äldre utan de tvingas ibland vara i rena barngrupper.
- Min 16-åriga dotter Divya behöver träffa kompisar i sin egen ålder och ha roligt, säger Carla.
Under sommaren har Divya bland annat varit på dagläger för barn upp till tolv år vid Bönergården, vilket hon tyckt varit rätt okej. Men mycket har handlat om gud, ett begrepp som Divya inte känner till.
- Det har varit helt obegripligt för henne och mest gjort henne förvirrad, säger Carla.

<b>Ett gränsfall</b>
Carla har försökt att få en assistent till sin dotter två timmar om dagen, men ansökan som skickades in i december leder inte vidare.
- De säger att hon är ett gränsfall. Hon kan ju både prata och gå så antagligen tycker de inte att hon behöver något mer.
Tidigare har hon haft en stödfamilj, fast eftersom man hela tiden, enligt Carla, är beroende av stödfamiljens välvilja är inte det en bra lösning.
- Ska de bort eller är sjuka så kan ju inte Divya vara där. Därför vill vi ha ett korttidsboende med kontinuitet.
Det lär Divya och hennes familj få vänta på, tidigast 2004 kan ett sådant boende stå klart.
- Det tar så lång tid, först är det beslutsgången, sedan upphandling av entreprenaden och så ska det byggas och utrustas. Jag trodde själv att det skulle gå fortare men jag måste ju lita på de direktiv vi får, säger Britt-Marie Thor på omsorgsförvaltningen.

<b>Kompromiss</b>
Enligt Britt-Marie Thor är det planerade korttidsboendet på Metallen för handikappade en kompromiss. Behovet av platser är inventerat, enligt vilken det finns behov av tre ungdomsplatser. Allt som allt kommer det att finnas plats för tio personer.
- Hela anläggningen kommer att vara flexibel och fler rum går att inreda om det visar sig att det behövs. Vi måste ju se tll att rummen används i så stor utsträckning som möjligt under årets alla 365 dagar, även om i inser att behovet är störst på helger och över somrarna.
Tidigast 2004 kommer det alltså finnas en möjlighet för Divya att umgås med kompisar i sin egen ålder på sommarlovet, liksom det lär dröja tills dess innan föräldrar med handikappade barn i Finspångs kommun kan få lite avlastning i vetskap om att deras ungdomar faktiskt har kul. Det vill säga om besluten tas på kommande möten. Först omsorgsnämndens möte den i dag och vidare i komunfullmäktige den 12 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om