Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lång och tuff färd för Siemensturbiner

Två gasturbiner tillverkade av Siemens i Finspång har precis påbörjat den långa resan som kommer att ta dem de nära 16 000 kilometrarna från Norrköpings hamn till slutdestinationen i Bolivia.

Till Bolivia. Två gasturbiner från Siemens i Finspång är just nu ute på sin långa färd till Bolivia.

Till Bolivia. Två gasturbiner från Siemens i Finspång är just nu ute på sin långa färd till Bolivia.

Foto: Peter Ericsson PE-Foto

FINSPÅNG2017-05-12 16:30

– Leveransen utgör en logistisk utmaning i och med den avslutande delen av resan innebär transport med 400 tungt lastade fordon på dåliga vägar på nära 4 700 meters höjd över Anderna, i extrema väderförhållanden, säger Willi Meixner, CEO för Siemens division Power and Gas.

De första gasturbinerna till utbyggnaden av tre kraftverk i Bolivia har nu påbörjat sin resa till Sydamerika. I maj 2016 signerade Siemens avtalet som innebär en utökning av landets kraftproduktionskapacitet med över en gigawatt. De två gasturbinerna, tillverkade av Siemens i Finspång, lastades på ett fartyg i Norrköpings hamn. Den första etappen för det 170 ton tunga godset innebär 14 000 kilometer sjövägen till hamnen i Arica i Chile. Därifrån kommer turbinerna att transporteras de återstående 1 800 kilometrarna till Bolivia i delvis oländig terräng. Totalt kommer utrustning från tre kontinenter att levereras på över 400 tungt lastade fordon över Anderna, för att nå byggplatserna för de tre kraftverken.

– Med det här projektet uppnår vi den snabbaste, mest resurssnåla och kostnadseffektiva utökningen av kraftproduktionskapaciteten i Bolivia, berättar Willi Meixner.

Bolivia kommer att spara in mycket naturgas genom effektiviseringen av de tre kraftverken, vilket är positivt även för miljön. Modern teknik kommer att utgöra ett betydelsefullt bidrag för att öka tillgängligheten till elektricitet för den växande befolkningen och ekonomin.

De två gasturbinerna, påbörjade alltså sin resa över Atlanten och vidare genom Panamakanalen. Efter ankomst till hamnen i Arica i Chile kommer godset att lastas på lastbilar för att transporteras de återstående 1 800 kilometrarna till byggplatsen vid Termoelectrica del Sur via väg på land som korsar Anderna på som högst 4 680 meters höjd. Det knapphändigt utvecklade vägnätet, den tuffa terrängen och extrema väderförhållanden utgör de största utmaningarna för transporterna på land. De två gasturbinerna kommer att installeras för att driva en elgenerator och producera ånga för en driva ångturbin, och därigenom öka anläggningens verkningsgrad till över 50 procent.

Siemens levererar totalt 14 industriella gasturbiner, elva ångturbiner och övrig utrustning för att bygga ut och om kraftverken i Termoelectrica del Sur, Termoelectrica de Warnes och Termoelectrica Entre Rios till kombidrift. Genom detta projekt adderar Siemens och den spanska konsortiepartnern TSK over en gigawatt till det Bolivianska elnätet, och utökar därigenom den installerade kraftgenereringskapaciteten med 66 procent. Det innebär en tryggare elförsörjning för landets invånare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om