Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landstingets nya dråpslag

Den ena av Finspångs två dygnsambulanser kan komma att tas bort. Orsaken är återöppningen av akutmottagningen i Norrköping.
- Det kan ge förödande konsekvenser, säger ambulanssjukvårdaren Erik Petersson.

Ulrika Andersson, sjuksköterska, och Erik Petersson, ambulanssjukvårdare, vill att allmänheten regerar på att en av Finspångs två dygnsambulanser riskerar att tas bort. "Det kan ge förödande konsekvenser", säger Erik Petersson. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Ulrika Andersson, sjuksköterska, och Erik Petersson, ambulanssjukvårdare, vill att allmänheten regerar på att en av Finspångs två dygnsambulanser riskerar att tas bort. "Det kan ge förödande konsekvenser", säger Erik Petersson. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2005-02-10 06:00
Den 1 mars 2004 fick Finspångs kommun en extra ambulans stationerad i Finspång dygnet runt. Det var en följd av akutmottagningens nattliga stängning för kirurgi- och ortopedipatienter i Norrköping. Efter återöppningen av akuten vid årsskiftet är det nu på förslag att den andra ambulansen ska tas bort den 1 juni.
- Vi vill att allmänheten ska reagera, för det kommer att bli en försämring för kommuninvånarna i form av lång väntetid på ambulans, säger Erik Petersson.

Återgå till det gamla
Tidigare hade Finspång en dygnsambulans och en dagambulans och det är vad man kommer att återgå till om förslaget blir verklighet. Men riktigt likadant skulle det ändå inte bli. På kvällar och helger fanns det förut, om den enda dygnsambulansen var upptagen, en extraambulans som var stationerad i Svärtinge. Där kommer den inte att stå längre enligt förslaget, utan ska istället utgå strax norr om Norrköping, vilket innebär ytterligare fem minuters väntetid för Finspångspatienten.
- I det långa loppet blir även Norrköpingsborna drabbade. Om vi tar en ambulans därifrån och kör den hit blir det ju en försämring även för dem, säger sjuksköterskan Ulrika Andersson.
Inom ambulanssjukvården talar man om "den gyllene timmen". Det innebär att den skadade ska anlända till sjukhus max en timme efter att larmet har kommit in.
- Det kommer vi aldrig kunna hålla, säger Erik Petersson.

Landstingets vision
En ambulansfärd mellan Norrköping och Finspång tur och retur tar mellan en och en halv och två timmar. Till Linköping kan det ta upp till tre timmar.
Landstinget har en vision som går ut på att 90 procent av Finspångsborna ska kunna nås inom loppet av 15 minuter, 75 procent inom 10 minuter och 50 procent inom 5 minuter.
- De går emot sin egen ambition, säger Erik Petersson.

Räddningstjänsten
Förhoppningen är att det ska bli färre ambulansfärder till Linköping, nu när akuten i Norrköping är öppen dygnet runt. Men även fortsättningsvis ska alla stora trauman och vissa hjärtpatienter köras till Linköping.
- Det här är en naturlig del. Vi måste hela tiden se över vad vi använder de gemensamma resurserna till och vi tror inte att den här förstärkningen behövs längre, säger Harriet Tibbling, avtalsansvarig i landstingets ledningsstab.

<B>+ Många Finspångsbor känner oro inför det här, är den befogad?</B>
- Nej, det tycker jag inte. Vi har avtal med Räddningstjänsten, som rycker ut i väntan på ambulans och kan ge syrgas, första hjälpen och hjärtstöt. Dessutom har vi ju bårtaxi för de patienter som behöver transport men inte vård, säger Harriet Tibbling.
Beslut i frågan fattas av hälso- och sjukvårdsnämnden i mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om