Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lågt intresse för att mäta radonhalter

Radonkampanjen i Finspång har hittills inte gett det resultat som miljöavdelningen önskat. Drygt 60 personer har beställt radonmätningspaket från avdelningen.

FINSPÅNG2005-11-08 06:00
Folkbladet har tidigare berättat att Boverket har startat en nationell kampanj för att få folk att att mäta radonhalten i sina hus. Lokala satsningar görs också och genom miljöavdelningen i Finspångs kommun pågår ett kampanjarbete. Hittills har intresset inte varit så stort som miljöavdelningen hade hoppats på.
Drygt 60 personer har beställt radomätningspaket från avdelningen. En del i kampanjen är nämligen att man till ett billigare pris än i vanliga fall kan få ett mätpaket.

"För långsamt"
- Vår slutsats är att det går alldeles för långsamt. Vi har också redan sagt till Boverket att vi tycker att man borde lägga resurser på det här nationellt och ställa ett krav därifrån och att vi här istället använder våra resurser till att få folk att göra åtgärder om det finns för höga radonhalter i husen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Jonny Sävenhed.
Den lokala kampanjen kommer dock att fortsätta och planer finns på att finnas ute på olika platser för att ge information, vilket man redan gjort vid ett tillfälle vid Viberga.
- Vi funderar också på att gå ut i högriskområden, säger Jonny Sävenhed.
Radon varken syns eller luktar, men den kan vara skadlig för hälsan. Enligt regeringens miljömål ska radonhalten i skolor och förskolor vara lägre än 200 bequerel per kubikmeter inomhusluft senast år 2010. Motsvarande mål för bostäder ska vara ett faktum 2020. Om det finns för höga radonhalter i huset krävs åtgärder, olika beroende på var radonet kommer ifrån. Man kan få bidrag från länsstyrelsen för åtgärder. Bidraget är på hälften av kostnaderna för åtgärderna, dock högst 15 000 kronor.

Från marken
Radonet kommer oftast från marken, därefter från byggnadsmaterial och ibland också från vatten. Att ett hus är nybyggt innebär ingen garanti för att det inte finns radon i det. Mellan oktober och april är det mätsäsong för radon. Det beror på att funktionen i ventilationssystemen är som bäst under den kalla delen av året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om