Sedan oktober 2020 har arbetslösheten bland utlandsfödda i Finspång minskat från cirka 29 procent till drygt 23 procent. Arbetslöshetsnivån är den lägsta på nio år i kommunen.
– Ett minskat inflöde av nyanlända och utomeuropeiskt födda är en anledning. Det betyder att en större andel av de inskrivna, utrikesfödda står närmare arbetsmarknaden eftersom de har kunnat ta del av insatser under en längre period, säger Stefan Landin, sektionschef vid arbetsförmedlingen och kontaktperson mot Finspång.
Har det satts in speciella åtgärder för att få ut fler utlandsfödda i arbetslivet?
– Alla sökande har möjlighet till samma stöd och service, men en sak som gått bra i Finspång är extratjänster. Det är en insats som vi vet har en positiv effekt för utrikesfödda, särskilt för kvinnor.
En extratjänst är ett jobb hos en arbetsgivare inom välfärden, offentlig, kulturell eller ideell sektor, där personen får en chans att komma in i arbetslivet och den som anställer får samtidigt ett bidrag till lönen.
Lokalvård, vård och omsorg, skola, lager och logistik samt bygg och industri är exempel på branscher där arbetslösa anställts under senaste åren.
Ungdomsarbetslösheten minskar något, från 15,5 procent i mars 2021 till 13 procent. Det är fortfarande klart högre än totala arbetslösheten i Finspång.
Görs det några satsningar för att fler unga ska kunna ta klivet in på arbetsmarknaden?
– Arbetsförmedlingen har ett prioriterat uppdrag att arbeta med ungdomar. Vi ska på ett tidigare stadium vid inskrivningen identifiera ungdomens behov. Ungdomar är framtidens arbetskraft, betonar Stefan Landin.
Totala arbetslösheten är 8,7 procent i kommunen, vilket är över snittet i hela länet, som är 7,5 procent.
Vad kan göras för att få ännu fler ut i arbetslivet?
– Utbildning, utbildning och utbildning. Det finns fortfarande ett stort glapp mellan arbetsmarknadens behov av kompetens och den kompetens som de arbetslösa har idag. Det kan överbryggas med arbetsgivare som sänker kraven till viss del, men det handlar framförallt om att arbetssökande måste höja sin kompetens.
Vilka är största utmaningarna för att få fler långtidsarbetslösa i arbete?
– Brist på kompetens är den största utmaningen och för vissa grupper även språket. Tittar man på ungdomar är det extremt viktigt att de fullföljer sin gymnasieutbildning, för det är en tydlig vattendelare, konstaterar Stefan Landin.