Lagring av aska nytt problem efter Händelö
Efter explosionerna på Händelöverket får Finspångs Tekniska verk nu fundera över alternativ till slutförvaringen av giftig så kallad flygaska. Man har några veckor på sig att hitta en lösning innan den nya värmepannan ska dras igång.
- Vi har ännu inte fått något officiellt besked från Sydkraft att de inte skulle kunna ta emot vår flygaska, säger Roland Meyer, Tekniska verkens vd. Händelö är fortfarande vårt första alternativ. Jag är övertygad om att de kommer att lösa de här problemen men den väsentliga frågan för oss är hur snabbt det kan ske.
Sydkraft har mer akuta problem att ta tag i efter Händelöhändelserna, där uppger man att den här frågan hittills har fått vänta men kan komma att tas upp den närmaste veckan. Finspångs Tekniska verk gör bedömningen att hur det än blir har man valmöjligheter för handen.
Sakab-kontakt
- Vi har haft kontakter med Sakab utanför Kumla där lagring skulle kunna ske. Ett annat alternativ är att vi mellanlagrar flygaskan här på Sjömansäng så länge, säger Roland Meyer som inte tror att detta kommer att leda till några problem med tidsplanen för driftstarten av den nya värmepannan.
- Vi räknar med att sätta igång vecka sju precis som planerat, poängterar Roland Meyer.
Miljöpåverkan
Huruvida sopförbränning är bra eller dålig för miljön råder det lite delade meningar om. Greenpeace menar till exempel att sopförbränning skapar och sprider miljögifter. Man är också kritisk till just den giftiga flygaskan, innehållande bland annat dioxiner, som lagras åt eftervärlden samt att återvinning och återanvändande blir lidande på grund av sopförbränningen. Från Finspångs Tekniska verks sida framhåller man att man tar miljöaspekten på allvar.
Rostpanna
- Vi har valt en panntyp, en så kallad rostpanna som skiljer på den mera harmlösa bottenaskan och flygaskan. Det gör vi för att kunna hålla den miljöfarliga flygaskan för sig och för att hålla nere mängderna så mycket det går, berättar Roland Meyer. Dessutom slipper vi att bereda bränslet i förväg som man behöver med andra panntyper.
Bottenaskan tar man själv hand om vid tippen på Sjömansäng. Men även den undergår prover som sänds in till Länsstyrelsen för kontroll.
- Vi har föreskrifter från Länsstyrelsen att följa och för hela tiden en dialog med dem. Det här är mycket noggrant och strängt kontrollerat och det tycker jag är bra, säger Roland Meyer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!