Låga priser och svartjobb oroar åkeribranschen
Utvecklingen inom åkeribranschen har tagit en egendomlig vändning efter Sveriges inträde i EU. Det anser Håkan Larsson, åkare och ordförande för Företagarna i Finspång och i länet. Nyligen träffades han och centerns Lena Ek för ett samtal.
Lena Ek (c) mötte Håkan Larsson företagare i åkeribranschen för ett samtal bl a om EU. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Som företagare i åkeribranschen såg jag stora möjligheter med svenskt EU-medlemskap, säger Håkan Larsson när han och Lena Ek träffas för ett snabbt möte, som ombudsman Denny Lawrot tagit initiativet till.
Bekymrad
Håkan Larsson är fortfarande positiv till EU, men han är också bekymrad över utvecklingen.
- Det finns stor efterfrågan på transporter av alla slag, men bekymret är lönsamheten. Väletablerade, mångåriga, seriösa åkerier slås ut, Och det går fort.
Enligt Håkan Larsson är han inte rädd för konkurrens, men han efterlyser konkurrens på lika villkor.
Marknadsläge
- I dag ser man folk som jobbar svart, bilar som kör på den sämsta dieseln, ersättningar som är förfärande låga, så ska det inte vara. Det är som att gå tillbaka till 50-talet. Med de låga priserna som åkare ute i Europa kan hålla under dessa omständigheter kan vi aldrig konkurrera.
Ett marknadsläge där det blir lönsamt med miljövänliga bränslen, är vad både Lena Ek och Håkan Larsson efterlyser. Och detta kräver i sin tur politiskt agerande både på inhemsk och europeisk nivå.
Katalysatorkrav, skattelättnader för miljövänligare bränsle, som etanol, är några vägar att gå, anser Lena Ek.
- Det krävs ett smalare, vassare EU, säger hon.
Interpellation
Håkan Larsson efterlyser likvärdiga system inom EU-länderna när det gäller miljöregler och arbetsmarknadsregler, vilket Lena Ek höll med om. Men hon påpekade att mycket kan göras här hemma,
- Jag tror att problemen är lösbara, och att EU är nyckeln, men det finns mycket att lösa på hemmaplan.
Själv tänker hon skriva en interpellation till näringsminister Leif Pagrotsky, med frågor om åkerinäringens problem.