Folkbladet har tagit pulsen på kommunalrådet Härnbro och oppositionsrådet Jacobsson, inför höstens första möte i kommunfullmäktige i Finspång.
Kommer ni utvilade och laddade inför höstens politiska duster i kommunstyrelsen och fullmäktige?
– Ja, absolut, säger Anders Härnbro. Det har varit en lång period i sommar, när det inte var så mycket politiska aktiviteter och det har känts skönt. Jag har bland annat hunnit med en bilsemester i Småland och en vandring på Östgötaleden genom Finspångs kommun, inklusive tältning vid Älgsjöns badplats.
– Jag kommer också utvilad, efter en bra sommar, säger Inge Jacobsson. Bland annat har jag fiskat makrill på västkusten och varit ovanligt ledig i sommar. Tidigare fördelade jag semestern över hela året, men den här gången tog jag en lång "industrisemester", så jag är helnöjd.
Någon viktig fråga direkt vid första fullmäktigemötet?
– Det blir inga tunga beslut, säger Anders Härnbro, utan troligen en ganska lugn start.
– Jag hoppas, säger Inge Jacobsson, att det blir lite åsikter och debatt angående punkten om vår måltidspolicy för skolan och omsorgen. Det är väl den viktigaste frågan vid det här första mötet.
Andra viktiga frågor under hösten i stort?
– Det handlar som vanligt om att få till vår budget och vår strategiska plan, säger Anders Härnbro. Och framförallt minska kostnaderna för placeringar av barn och ungdomar, vilket kostar mycket.
– Dessutom beslut om hur vi ska använda de 70 miljoner kronorna vi har i vår investeringsbudget inför 2016.
– En viktig sak, säger Inge Jacobsson, är att vi verkligen försöker få två procent i överskott i den kommunala budgeten, cirka 20 miljoner kronor, som en buffert inför framtida satsningar. Jag är lite orolig för att vi kanske inte klarar av den saken, men det återstår att se.
Hur ser ni på "Rejmyreproblemet" och glasbrukskonkursen?
– Glasbruk och glas är en svår marknad i dag, det ser vi över hela landet. Men jag hoppas förstås glasbruket, vårt stora turistmål i Finspång, överlever och tydligen finns det många intressenter att ta över, vilket känns positivt. Och kommunen har redan ett stort engagemang i hantverksbyn.
– För mig som Rejmyrebo, säger Inge Jacobsson, hoppas jag förstås att glasbruket överlever, vilket jag är ganska säker på att det kommer att göra. Nu fungerar gästgiveriet bra igen och nu hoppas jag att byarådet får ta över Gullvivans förskola och starta vandrarhem, vilket behövs i Rejmyre.