Det var den 8 maj som det första mejlet skickades ut till begravningsbyråerna i Finspångs närområde, undertecknat kyrkogårdschef Linda Jonander. Där stod bland annat ”Som ni vet har kyrkoherden sagt nej till att ha borgliga ceremonier i våra kapell som en gång i tiden blivit invigda som kyrklig lokal(...)Som huvudman är vi inte skyldiga att ha en lokal utan religiösa symboler men vi ska kunna erbjuda en lokal vid dessa tillfällen”. Som alternativ i mejlet gavs Risinge prästgård och Hällestad församlingshem.
Fredrik Blomberg, begravningsrådgivare och vd för Östgöta begravningsbyrå, reagerade direkt på informationen:
– Jag blev förvånad när Finspångs församling valde att blockera begravningkapellen för dem som inte vill begravas i Svenska kyrkans ordning. Det är inte alla som vill ha en begravningsceremoni i en lokal som ena dagen är festlokal och andra dagen ceremonilokal. Och hur är tanken när det annonserats om kafé i prästgården varje dag från klockan 10 nu under sommaren?
Kyrkoherde Karl-Magnus Hansson bekräftar vid ett första samtal att det är ett nej som gäller:
– Vi har uppdraget från staten att ta hand om begravningar. Det innebär också att vi har rätten att bestämma var de borgliga begravningarna ska förrättas. Det är alltså vi som avgör vilken lokal som är den bästa. Fram till nu har vi tagit bort alla religiösa symboler i kapellen men med respekt för den dödes önskan ser vi vår uppgift att hitta en mer neutral lokal.
Men om personen i fråga hade en önskan att ceremonin skulle ske i ett kapell?– Det tror jag inte att en person, som valt att gå ur svenska kyrkan, har.
Så då blir det ett nej?– Man får ha en dialog med de anhöriga. Det fanns säkert en orsak till att personen lämnade kyrkan.
Vid ett senare samtal samma dag meddelar Karl-Magnus Hansson att det just pågår ett möte kring ärendet. Han ber att få återkomma. Några timmar senare kommer ett nytt mejl adresserat till begravningsbyråerna. Där står bland annat: ”Enligt mail från den 8 maj 2017 där vi sagt nej till borgliga ceremonier så har vi under vår utredning kommit fram till att det viktigaste för oss varit att lyfta fram att kapellen inte per automatik kommer att kunna bokas för borgliga ceremonier. Om synnerliga skäl finns vid samtal med anhöriga att vilja använda något av våra kapell så kommer det att beaktas och ges möjlighet till detta om det inte strider mot den avlidnes vilja då den aktiv valt att inte vara medlem i Svenska kyrkan”. I mejlet påpekas också att kapellen är invigda som kyrkliga ceremonilokaler och att man därför vill skapa mer möjlighet att öppna dem för andra kyrkliga verksamheter.
Det här innebär alltså att det inte längre är ett nej?– Det gamla mejlet gäller inte längre. I det nya beslutet betonar vi att man inte per automatik kan vänta sig att vi erbjuder kapellen för borgliga ceremonier, så som det alltså var tidigare innan vi började utreda hur våra lokaler används. Min tanke är framför allt att öppna kapellen för mer kyrkliga aktivteter som ljuständning. De som befinner sig på kyrkogården ska kunna gå in och tända ett ljus. Så vi kommer fortsättningsvis att leta mer lämpliga lokaler för borgliga ceremonier, säger Karl-Magnus Hansson.
inger.ramstedt@ostgotamedia.se