– Nu byter vi det sista virket på tornet och sedan börjar putsarbeten på kyrkans väggar, säger Mikael Karlsson arbetsledare på fastighetsavdelningen vid Finspångs församling.
På måndag kommer takskifferarbetarna för att påbörja sitt arbete.
Renoveringsarbetet blev mer omfattande än man hade tänkt när det började på försommaren.
– När det blåste kraftigt lossnade en del plåtdetaljer och vi upptäckte att tornet var i sämre skick än vi trodde och krävde en renovering. Det var bättre att göra det nu istället för att sätta upp byggställningarna igen nästa sommar, säger Mikael Karlsson.
Just ställningsarbetet är ett av de mest tidskrävande momenten under hela renoveringsarbetet. Det är märkligt att se hela den stora kyrkan innesluten i ett myller av metallställningar.
Just nu håller målarna på att förgylla en del texter, bland annat en tavla över kyrkporten och högst uppe på tornet finns det stora förgyllda kulor som renoveras och förgylls på nytt. Just nu ställer de till problem. Kulorna sitter fast på en svart kyrktupp och kanske måste alltihop tas ner för att förgyllningen ska kunna ske. En av kulorna har dessutom ett hål i sig som måste lagas.
Sakristians tak har även lagts om och det är även en del puts- och målningsarbeten inne i kyrkan, främst korvalvet och fönster- och dörrnischer. Kyrkfönstren har kittats och målats om.
Mitt i alltihop har man hunnit med semestrar och hanterat pandemin som strulade till det både för de enskilda företagen och församlingen.
Det är många inblandade i en kyrkorenovering. Målare, putsföretag, ställningsbyggare, plåtslagare, antikvarisk medverkan från stiftet, beslutsfattare på stiftet och arkitekten för att nämna några.
Samtidigt med Regna kyrka pågår arbeten vid Risinge kyrka, vilket vi berättat om tidigare. Senare i höst väntar Hällestad kyrka där korfönstren ska renoveras.
– Det blir också en del målningsarbete på kyrkorna i Rejmyre och Skedevi, men inte så omfattande som Regna och Risinge, säger Mikael Karlsson.
Vad allt kostar har inte gått att få svar på i semestertider.
Den första kända kyrkan i Regna var uppförd av sten under medeltiden. En ny kyrka uppfördes 1785 efter ritningar av länsbyggmästare Magnus Beurling. Den förstördes vid en omfattande brand 1913. Kyrkan återuppbyggdes på de gamla murarna under åren 1914-1915 efter ritningar utförda av arkitekt Gustaf Linden.