Korta uppdateringar om våra liv, bilder, shopping och matinköp. Många av oss delar frikostigt med oss av våra liv på internet, utan att alltid veta vem som kan ta del av informationen. Det vill biblioteket ändra på och har i en nationell satsning under veckan ordnat föreläsningar och workshops för att informera om vem som har tillgång till våra digitala liv.
– Det är så många olika delar i det. Till exempel är det viktigt att rensa sin aktivitetslogg med jämna mellanrum, Google till exempel delar med sig av information om oss till tredje part för att sälja annonser, berättar Elin Nilsson, biblioteksassistens.
Under veckan har hon bjudit in till källkritiskt café och lunchföreläsningar. Vid ett par tillfällen har besökare kunnat få hjälp med att göra en data-detox, en digital avgiftning, för att rensa upp bland appar i telefonen och på sociala medier.
– Vi vill lyfta fram vilken information som sparas om en. Det behöver inte vara dåligt men man måste veta om det här, säger Elin Nilsson.
En av delarna som lyftes fram var risken med öppna nätverk. Den som äger det kan se allt du gör på internet under tiden som du är inloggad på nätverket. Vid ett av de stora fönstren i biblioteket sitter Jennifer Nilsson och studerar. Jag undrar hur mycket hon tänker sig för när hon surfar på öppna nätverk.
– Kanske inte så mycket som jag borde. Jag tänker på att det är öppet, men jag ändrar inte mina vanor så mycket, säger Jennifer Nilsson.
Hon ansluter bara till de nätverk som hon känner igen, bibliotekets till exempel. Eller ett företag som hon känner till.
– Jag ansluter inte till något som jag inte vet vad det är för något, säger Jennifer Nilsson.
En bit därifrån sitter fem klasskamrater, de får samma fråga.
– Om det är i typ Ingelsta eller Espresso house till exempel så använder jag det, men inte om det är något konstigt nätverk som jag inte vet vems det är, säger Emma-Vera Cederberg.
– Det gör jag, det kvittar vad det är bara det funkar så använder jag det, säger Sibela Sabani och vännen Nigin Niazi håller med.
– Jag går in ändå. Jag tänker inte så mycket på det utan surfar som jag brukar göra, berättar hon.
Trots att många lever ett digitalt liv så är det få som har kommit på bibliotekets aktiviteter. Vid något tillfälle har det inte varit någon som dykt upp för att delta.
– Vi får fortsätta att nöta. Det här var första gången och det är svårt att locka folk men vi kommer inte ge upp, det ingår i vårt uppdrag som bibliotek att ge kunskap, säger Elin Nilsson.
Redan senare i höst kommer det att hållas fler källkritiska kaféer för alla som vill lära sig om hur man bedömer en källas trovärdighet.