Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kvinnligt nätverk för människors hälsa

I det kvinnliga nätverket Filicen finns massörer och stresspedagoger, yogalärare och akupressörer. Bland annat.
I slutet av oktober arrangerar de en hälsomässa med Christina Doctare som föreläsare.

Finspång2006-10-10 06:00
Nätverket Filicen som står för Finspångs livskvalitécenter, har cirka 20 medlemmar, nämligen kvinnor som driver friskvårdsföretag. Här finns de som jobbar med kinesiologi (en rörelselära) akupressur, yoga, zonterapi, chi gong, flera olika massageformer t ex energimassage, stresshantering, spa, med mera med mera.
De flesta av kvinnorna har också andra jobb, men någon har tagit det stora steget att säga upp sig för att satsa helhjärtat på friskvård. Nätverket har funnits i cirka ett år. Det har vuxit under den tiden och fortsätter att växa
Det började med Janet Borvander. Hon fick idén från liknande verksamhet i Linköping.
? Jag var med på en träff med kvinnliga egenföretagare inom branschen, och ville göra något liknande i Finspång.

<b>Hälsans hus</b>
Från början var planen att starta ett Hälsans hus. Planerna var ganska långt gångna och ekonomiskt stöd från Östgöta Resurscentrum (ett program som drivs av länsstyrelsen och kommunerna) var beviljade. Men det hela blev för omfattande, så planerna sattes aldrig i verket och några bidrag betalades aldrig ut.
Det betyder dock inte att idén är nerlagd.
? Att starta ett Hälsans hus i samarbete med företrädare för sjukvården är något som vi vill göra på längre sikt, säger de fem kvinnorna i nätverket som Folkbladet träffar för en pratstund.

<b>Hälsomässa</b>
De har dock valt att börja i mindre skala. Janet Borvander, Margareta Jonåker och Anita Berg var de tre som bildade nätverket. De letade reda på andra i samma bransch, skickade brev och arrangerade möten. Folk nappade och nätverket växte.
? Intresset för friskvård eller alternativa terapier blir större och större. Vi är konkurrerar inte, vi behövs allihop. Och vi kan hjälpa varandra med marknadsföring, men också stötta varann och utvecklas tillsammans.
Ett sätt att visa upp sig för Finspångsborna är den hälsomässa som arrangeras på Viberga loge, helgen den 28 och 29 oktober. Mässan är en chans att både prova på vissa behandlingar och få information.
? Det är ett sätt för oss att få ut vårt budskap. Det är fortfarande många som inte riktigt vet vad det handlar om.

<b>Christina Doctare</b>
På lördagen medverkar läkaren, författaren och forskaren Christina Doctare. Hon har bland annat arbetat med hjärnstressade människor, både i Sverige och på Balkan. Hon har också undervisat Karolinska institutet. Till hennes meriter hör att vara Sveriges representant för Europarådet i kommittén mot tortyr, expert i krigstribunalen och Sveriges första kvinnliga bataljonsläkare i FN-tjänst.
? Hon är ett exempel på att skolmedicinen blir mer och mer intresserad av att samarbeta med oss som håller på med alternativa terapier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om