Järn har det producerats mycket av i Finspång genom åren - och järntavlor!
Kungatavlorna vid Auroratemplet är uppsatta till minne av kungliga besök, som Gustaf VI Adolfs besök 1936 och 1953. Prins Bertil 1948. Kronprins Carl Johan och sedermera Oscar I 1812. Kung Karl XV 1851, samt Gustav V 1907.
Och på Auroras ek, den stump som finns kvar av den, vid Klippestorpsgården hänger en järntavla, som journalisten Nilsove Magnusson berättat så här om i Glimtarna:
”Slottsfrun Aurora Taube, känd som Skön Aurora, fick en gång i slutet av 1700-talet bra skydd av eken vid ett åskväder.
Av den anledningen lät hon 1792 sätta upp en järntavla på trädet."
Ytterligare en järntavla finns att beskåda i Finspång nära Stjärnviks slott.
Det handlar om den så kallade Kungseken, som hembygdsforskaren Torsten Strand från Risinge hembygdsförening, berättat så här om i en artikel:
"På Kungaeken vid Stjärnvik finns en järntavla som förkunnar att risingeborna uppvaktade den unge tronarvingen, 17-årige Gustaf IV Adolf, och hans farbror hertig Carl, som ledde förmyndarregeringen, när de år 1795 passerade Stjärnvik på sin väg mot Finspång.
Kungen och hans följe var 1795 på väg hem från Skåne via Kalmar, efter att inspekterat trupperna där. Kungen ville dock besöka Finspång, så följet tog en liten omväg. På den så kallade medeltidsvägen fanns det ett vad över ån mellan sjöarna Gron och Åmlången. Här finns ett antal små platta öar, som antyder att det troligen fanns någon sorts broliknande förbindelse över ån. Så uppenbarligen uppvaktades följet här av risingeborna när de passerade vadet."