Kryddväxter på gott och ont
- Merparten av kryddorna i vårt skafferi har en gång varit medicinalväxter. Det konstaterade Anette Kargén från Igelfors när hon föreläste om krydd- och medicinalväxter och passade på att avliva gamla myter på SPF Brukspensionärernas sista möte för våren.
Foto: Robert Svensson
Hon avlivade en del myter och skrock. - Vitlöken är bakteridödande. Elaka saker gör löken nytta mot. Men den gör ingen nytta mot virusinfektioner. Att äta vitlök vid förkylning är bara nys. Den har ingen som helst effekt mot förkylningar. Däremot är vitlöken effektiv och påverkar blodtrycket och blodfett positivt. Att vitlök är bra vid kärlsjukdomar är en ny egenskap som blev känd först efter andra världskriget, i början på 1950-talet, förklarade Anette Kargén. - Jag vill passa på att avliva ett annat skrock. Inom sjukvården och äldreomsorgen pratas det bland personal om att äta vitpepparkorn. Det är ingen helbra idé av två skäl. För det första, att äter man hela korn så kommer de ut bakvägen i samma skick. För det andra är risken ganska stor att man får en ordentlig magkatarr, som fräter på magen. Varning alltså, för att kurera magen med vitpeppar, underströk hon. På giftväxterna är alla beståndsdelar giftiga, men mest rot och frön. Lagerblad används i kalops, men är egentligen en giftig växt. Något blad anser Anette är okey, men lagerblad i stora mängder förespråkar hon definitivt inte. Dämpande effekt
Våra vanligaste kryddor, persilja och dill, är också från början medicinalväxter. De har en dämpande effekt på tarmarna, men också en avslappnande effekt på slapp muskulatur i kroppen. 70 SPF-medlemmar kom till Missionskyrkan och tog del av Anette Kargéns information, råd och tips.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!