Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Paret klarade pandemin – möter ny tuff motståndare

Krögarparet klarade pandemin, men nu står en lika tuff motståndare utanför entrédörren – lågkonjunkturen. För Jian Huang och Pik Fung Wong på Golfrestaurang Peking betyder det jobb alla veckans dagar. "Yrket blir en livsstil. Vi försöker hålla ut", säger Jian.

Jian Huang ser till att riset tillagas på bästa sätt.

Jian Huang ser till att riset tillagas på bästa sätt.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2023-02-17 05:01
undefined
Jian Huang ser till att riset tillagas på bästa sätt.

Finspångs kommun bjöd i veckan in till dubbla krögarmöten. Tanken var att informera om tillfälliga serveringstillstånd och utbyggnaden i centrum. Branschfolket fick träffa handläggare och beslutsfattare plus representanter från miljöenhet och räddningstjänst. Målet från kommunen är tydligt: Finspång behöver fler aktörer som öppnar restauranger och ordnar arrangemang för allmänheten.

undefined
"Allt-i-allon" Sanna Wisberg steker potatis och lagar till svampsåsen. Hon trivs bland grytor och karotter.

Jian Huang och Pik Fung Wong är två kända ansikten i restaurangutbudet. Makarna drev tidigare restaurang Peking på Kalkugnsvägen i centrum under 27 år. De senaste sju åren har de arrenderat golfkrogen vid Viberga Gård. Paret förstår kommunens intention om ett större nöjesutbud, men upplever dagligen de hårda villkoren inom restaurangbranschen. Det blir allt kärvare att klara ekonomin när råvaror, el och drivmedel blivit dyrare samtidigt som kundernas marginaler minskar och plånböckerna tunnas ut.

– Vår nota för elen i december slutade på 40 000 kronor och den ska betalas. Tyvärr är vi inte ensamma om att ha det så, säger Jian.

undefined
Tuffa tider. Pik Fung Wong och Jian Huang kämpade sig igenom pandemin. Nu väntar nästa utmaning när lågkonjunkturen står utanför entrédörren till restaurangen.

Är det svårt att driva restaurang i dag?

– Ja, du måste både kunna laga mat, köpa in varor, ha kunskap om regelverket och hitta duktig personal. Eftersom vi har öppet sju dagar i veckan behöver vi också kunna disponera personaltimmarna på bästa sätt för att klara luncher, middagsgäster och avhämtning. Men det kräver samtidigt att jag och min man är flexibla och täcker upp så att det alltid är folk på plats i restaurangen. Vi fortsätter kämpa.

Tror att du att kommunen förstår er situation?

– Ja, jag tror det. De förstår. Många som jobbar med frågorna upplever jag har jobbat länge, kan branschen och gärna hjälper till. Serveringstillståndet för öl, vin och sprit är en fördel för oss under framför allt sommarhalvåret när turisterna hittar hit och bor här. 

undefined
Golfrestaurang Peking arrenderar lokalerna av Finspångs GK ute vid Viberga Gård.

Ett stort lyft för restaurangens ekonomi är att man gör frukostpåsar och serverar buffé till ett 20-tal utländska arbetare som bor i Finspångs GK:s stugor. Polackerna arbetar i skift med den stora vindkraftsparken som ska byggas norr om Tjällmo i Motala kommun.

Har ni aldrig känt att det blir för mycket?

– Nej, inte än. Pandemin var svår, men samtidigt spelade många golf när de inte kunde resa utomlands. Finspångs GK har verkligen ställt upp för oss som arrenderar restaurangen. En annan fördel är att vi bor och jobbar på samma ort och slipper pendla, förklarar Jian.

undefined
Diskussionsglatt krögarmöte i kommunhuset i Finspång.

En handfull krögare kom till träffen den 13 februari inklusive företaget ISS Facility Service, som inom kort öppnar i Slottsmässen. Från kommunen deltog bland annat kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S) och bygg- och miljönämndens ordförande Kristin Yderfors (C).

Catharina Stenhammar, strateg och alkoholdelegat, sektor samhällsbyggnad, var med och höll i programmet:

– Det blev en bra träff för dialog och information. Vi tipsade om kommunens hemsida med information om serveringstillstånd, torghandel, utemiljö samt evenemangskalendern på Finspang.se, vår digitala plats för att annonsera om publika arrangemang

Alla krögare erbjöds personligt stöd för den digitala rapporteringen av alkoholförsäljning och omsättning till Folkhälsomyndigheten.

– Vi berättade att det går att få mycket information och utbildningsmaterial från myndigheten, säger Catharina Stenhammar.

Alkohol kräver tillstånd

För att få servera alkoholhaltiga drycker eller alkoholdrycksliknande preparat behövs tillstånd från kommunen. Till undantagen hör servering till boende eller besökare på vissa särskilda boenden.

Sökanden ska vara minst 20 år, vara personligt och ekonomiskt lämplig och ha tillräckliga kunskaper om alkohollagen och föreskrifterna. Serveringstillstånd kan dock nekas om man dömts för brott.

Begreppet servering innebär att alkoholdrycker serveras på ett serverings­ställe till gäster mot betalning.

Karta: Finspångs Golfklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!