Finspångs kommun bjöd i veckan in till dubbla krögarmöten. Tanken var att informera om tillfälliga serveringstillstånd och utbyggnaden i centrum. Branschfolket fick träffa handläggare och beslutsfattare plus representanter från miljöenhet och räddningstjänst. Målet från kommunen är tydligt: Finspång behöver fler aktörer som öppnar restauranger och ordnar arrangemang för allmänheten.
Jian Huang och Pik Fung Wong är två kända ansikten i restaurangutbudet. Makarna drev tidigare restaurang Peking på Kalkugnsvägen i centrum under 27 år. De senaste sju åren har de arrenderat golfkrogen vid Viberga Gård. Paret förstår kommunens intention om ett större nöjesutbud, men upplever dagligen de hårda villkoren inom restaurangbranschen. Det blir allt kärvare att klara ekonomin när råvaror, el och drivmedel blivit dyrare samtidigt som kundernas marginaler minskar och plånböckerna tunnas ut.
– Vår nota för elen i december slutade på 40 000 kronor och den ska betalas. Tyvärr är vi inte ensamma om att ha det så, säger Jian.
Är det svårt att driva restaurang i dag?
– Ja, du måste både kunna laga mat, köpa in varor, ha kunskap om regelverket och hitta duktig personal. Eftersom vi har öppet sju dagar i veckan behöver vi också kunna disponera personaltimmarna på bästa sätt för att klara luncher, middagsgäster och avhämtning. Men det kräver samtidigt att jag och min man är flexibla och täcker upp så att det alltid är folk på plats i restaurangen. Vi fortsätter kämpa.
Tror att du att kommunen förstår er situation?
– Ja, jag tror det. De förstår. Många som jobbar med frågorna upplever jag har jobbat länge, kan branschen och gärna hjälper till. Serveringstillståndet för öl, vin och sprit är en fördel för oss under framför allt sommarhalvåret när turisterna hittar hit och bor här.
Ett stort lyft för restaurangens ekonomi är att man gör frukostpåsar och serverar buffé till ett 20-tal utländska arbetare som bor i Finspångs GK:s stugor. Polackerna arbetar i skift med den stora vindkraftsparken som ska byggas norr om Tjällmo i Motala kommun.
Har ni aldrig känt att det blir för mycket?
– Nej, inte än. Pandemin var svår, men samtidigt spelade många golf när de inte kunde resa utomlands. Finspångs GK har verkligen ställt upp för oss som arrenderar restaurangen. En annan fördel är att vi bor och jobbar på samma ort och slipper pendla, förklarar Jian.
En handfull krögare kom till träffen den 13 februari inklusive företaget ISS Facility Service, som inom kort öppnar i Slottsmässen. Från kommunen deltog bland annat kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S) och bygg- och miljönämndens ordförande Kristin Yderfors (C).
Catharina Stenhammar, strateg och alkoholdelegat, sektor samhällsbyggnad, var med och höll i programmet:
– Det blev en bra träff för dialog och information. Vi tipsade om kommunens hemsida med information om serveringstillstånd, torghandel, utemiljö samt evenemangskalendern på Finspang.se, vår digitala plats för att annonsera om publika arrangemang
Alla krögare erbjöds personligt stöd för den digitala rapporteringen av alkoholförsäljning och omsättning till Folkhälsomyndigheten.
– Vi berättade att det går att få mycket information och utbildningsmaterial från myndigheten, säger Catharina Stenhammar.